KOŠARKA

Ko ga je poklical Sekulić, ni okleval

Reprezentančni povratnik Jordan Morgan bo v veliko pomoč na poti do SP. Zjutraj redno gleda posnetke nastopov Luke Dončića in se zelo zabava.
Fotografija: Jordan Morgan se je z veseljem odzval na reprezentančno vabilo. FOTO: FIBA
Odpri galerijo
Jordan Morgan se je z veseljem odzval na reprezentančno vabilo. FOTO: FIBA

Pred odhodom v Izrael na jutrišnjo tekmo 9. kroga kvalifikacij za svetovno prvenstvo so se slovenski reprezentanti iskreno razveselili povratnika Jordana Morgana. Spomnili so se, kako jim je ameriški center, ki je v sezoni 2017/18 nosil dres Petrola Olimpije, pomagal v kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo s povprečjem 14,3 točke in 8,5 skoka v štirih nastopih. Dobro tudi vedo, kako trnovo pot je 31-letni in 203 cm visoki center prehodil po lanski operaciji kolena.

Morgan je po vrsti tretji od štirih naturaliziranih Američanov v dresu slovenske reprezentance. Na EP 2001 je ledino oral Arriel McDonald, 16 let pozneje se je Anthony Randolph veselil zlate kolajne na eurobasketu, na lanskih OI in letošnjem EP se je izkazal Mike Tobey. A ker zaradi obveznosti pri Barceloni do konca kvalifikacij za mundial ne bo mogel pomagati izbrani vrsti, je bila izbira jasna.

»Minilo je kar nekaj časa, odkar sem zadnjič igral za Slovenijo. Priznati moram, da nisem videl igrati vsaj polovice zdajšnjih reprezentantov. Nimamo veliko časa za uigravanje, zato bo moralo vse delovati preprosto, brez zapletenega taktičnega ustroja,« je pojasnil Jordan Morgan in zagotovil, da ob klicu selektorja Aleksandra Sekulića ni okleval niti za hip.

Slovenska zasedba se resda spreminja z vrtoglavo naglico. Bistveno drugačna je bila tudi februarja in novembra 2020, ko je v njej debitiral Morgan. Od zdajšnjega moštva so bili njegovi soigralci zgolj Edo Murić, Blaž Mahkovic, Miha Lapornik, Jurij Macura in Jan Špan, s katerim je sodeloval že pri Olimpiji. »Spremljal sem Slovenijo na lanskih OI in letos med EP, a je bilo težko gledati tekme med vsem, kar sem prestajal. Povsem se osredotočil na svoje okrevanje. Zdaj pa si zjutraj redno ogledam posnetke nastopov Luke Dončića v ligi NBA. Zelo se zabavam pri tem,« je potrdil Američan s številko 19 na slovenskem dresu.

Še boljši kot pred poškodbo

Kot pravi, se še vedno vrača v optimalno formo, odkar si je aprila lani strgal prednjo križno vez v kolenu, vendar marsikaj nadomešča z veliko motivacijo: »Po hudi poškodbi in dvomih, na katere sem naletel pri iskanju klubskih delodajalcev, želim vsem dokazati, da še nisem za odpis. Rad bi igral še nekaj sezon, zato se trudim, da sem čim bolje pripravljen. Zdaj se počutim odlično, ko sem ogret, igram brez vsakršne težave, toda proces rehabilitacije je bil precej težji, kot sem si predstavljal.«

Potem ko je Jordan v drugi polovici prejšnje sezone igral za beneško Umano, je zdaj član turškega Konyaspora.V prvih šestih kolih DP je s povprečjem 21,8 točke in 8,5 skoka najboljši košarkar moštva, ki je dobilo polovico tekem in je na sredini lestvice. »Igram dobro, kar je posledica trde vadbe po poškodbi in zavedanja, da moram po 30. rojstnem dnevu vlagati še več dela in terapij. Ko sem se poškodoval, sem si rekel, da bom po vrnitvi prikazal najboljše predstave doslej. Med poldrugim letom okrevanja sem dvignil na višjo raven tako svoje telo kot igro,« je ocenil.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije