Kjer je malo okuženih, je dejansko najhuje

Slovenski klubi v 2. SNL tudi o bitki za preživetje. Ena od rešitev je razširitev 1. SNL na 12 klubov.
Fotografija: Hari Arčon FOTO: ND Gorica Facebook
Odpri galerijo
Hari Arčon FOTO: ND Gorica Facebook

Na vzhodu Slovenije pravijo, da je vse pod nadzorom, na zahodu snujejo črne scenarije. Takšno je koronavirusno stanje duha pri klubih z vrha lestvice v 2. SNL, vodilnem Kopru, drugi Gorici in četrti Nafti. V senci 1. SNL poskušajo preživeti koronavirus s čim manj neprijetnimi posledicami.
Igor Magdič FOTO: Jože Pojbič
Igor Magdič FOTO: Jože Pojbič

»Koper še ni ogrožen, redno izplačuje svoje obveznosti, vsi nogometaši bodo prejeli plače zahvaljujoč pokroviteljema – Luki Koper in mojemu podjetju Grafistu. Če sem odkrit, smo jo gradbeniki odnesli najbolje, a težki časi šele prihajajo. Ko ne bo več epidemije, bo investicij manj, ker se bo varčevalo,« je pogled FC Koper predstavil predsednik Ante Guberac.
 

Dobro, pošteno in redno


Na drugem koncu države v Lendavi tudi še ne bijejo plati zvona. »Izpad prihodkov se pozna, toda organizacijski ustroj ni ogrožen. Vsi so plačani pošteno, dobro in redno. Zato ne pričakujemo težav. A je tudi res, da je naš osnovni načrt povezan z gradnjo akademije, medtem ko je napredovanje v 1. SNL cilj za prihodnjo sezono,« je povedal Igor Magdič, predstavnik za stike z javnostjo pri Nafti in član izvršnega odbora.

Ob morju in pod Lendavskimi goricami prevladuje zmerni optimizem, na severnoprimorskem koncu, kjer domuje nekdaj slovenski velikan Gorica, je vse prej kot rožnato. »Epidemija nam je vzela še glavnega pokrovitelja. HiT je zaprt in brez prihodkov. Pripravili smo vse možne različice, tudi tistega o popolni amaterizaciji kluba. Najprej pa bomo poskušali preživeti,« ni prav nič olepševal predsednik Gorice Hari Arčon.
 

Ne za vsako ceno


Tudi o tem, kako naj se razplete sezona, z nadaljevanjem ali koncem ter razglasitvijo zmagovalcev na podlagi dveh tretjin odigranega prvenstva, se mnenja razlikujejo.
Ante Guberac FOTO: FC Koper
Ante Guberac FOTO: FC Koper

»V vsakem primeru bodo eni zadovoljni, drugi ne. Zdravje je na prvem mestu, nadaljevanje prvenstva pa za seboj prinaša preveč neznank in zahtev, ki jih bo težko izpolniti. Ne splača se siliti, preveč žrtev bi bilo. Opozoril bi na praktični vidik, ki se jemlje prelahko. Tekme brez gledalcev še ne pomenijo, da na stadionih ne bo nikogar. Tekmo sestavljajo igralci in drugo osebje, vsega skupaj lahko v organizaciji in izvedbi tekme sodeluje tudi sto ljudi. Je to varnost?« se je vprašal Guberac.
 

Zakaj ne liga 12?


Pri Nafti se zavzemajo za tekmovalni konec na igrišču. Ne podpirajo scenarija, da bi sezono končali s potrditvijo rezultatov in po dvajsetih odigranih tekmah. »Ne zato, ker bi bili prikrajšani za napredovanje, temveč zato, ker je prišla prekinitev v prezgodnji fazi tekmovanja. Če se bo nadaljevala, zahtevamo, da bo vsaka tekma vidna na televiziji ali spletu,« je lendavski scenarij. Goriški se zdi privlačen.

»Zakaj ne liga 12. Tu so še Radomlje, Krško, razširjena liga bi bila prav tako, če ne še bolj zanimiva. Pridobili bi mladi igralci, vsekakor ne moremo posnemati drugih, ker smo posebni. Sicer pa čakamo in čakamo. Pogrešamo odgovornost, nekdo bo moral povleči poteze. Slabe ali dobre, o tem bomo sodili po koncu epidemije, čakanje pa ne pomeni nič dobrega,« je vrgel kroglico krovni organizaciji Arčon. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije