Kidričevska ura evropske resnice

Danes uvodni tekmi 26. kroga v prvi slovenski ligi. Ambiciozno Celje nad brezzobi zadnjeuvrščeni Rudar.
Fotografija: Trenerski dvoboj Slobodan Grubor-Ante Šimundža, ta je na fotografiji desno, bo eden od najvznemirljivejših v 26. krogu 1. SNL. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Trenerski dvoboj Slobodan Grubor-Ante Šimundža, ta je na fotografiji desno, bo eden od najvznemirljivejših v 26. krogu 1. SNL. FOTO: Roman Šipić

Po 89 dnevih se danes s prvima tekmama 26. kroga v tekmovalni ritem in brez okuženih z virusom sars-cov-2 ter gledalcev vrača prva slovenska nogometna liga. Kako globoko je v nogomet zarezala epidemija koronavirusa, bosta delno razkrila lokalna derbija: prvi v Kidričevem ob 19. uri, kjer bo Aluminij gostil Muro, je vrhunec kroga, drugi v Celju ob 21. uri je lokalni. Zadnji Rudar tako brezzob še ni izzval kandidata za prvaka Celje. Jutri bo še tekma v Sežani, v nedeljo pa v Spodnji Šiški in Domžalah. Kdo je na najboljši možni način prebrodil virusno krizo, nemara ne bo znano do konca prvenstva, ki naj bi se v peklenskem ritmu končalo 22. julija, vmes pa bosta še pokalni polfinale in finale. V prvem polfinalu v torek na Brdu se bosta pomerila prav današnja velika ligaška tekmeca, ki z evropskimi ambicijami vstopata v postpandemično obdobje.

V Evropo po dveh poteh

Do Evrope pa peljeta ligaška in pokalna pot. Prva bo zanesljivo evropska, če bo eden od tekmecev med prvimi tremi. Druga bo le, če bo osvojil pokalno lovoriko. Matematika odpira še eno kombinacijo. V Evropo bo mogoče iti tudi s četrtega mesta, če petouvrščeni ne bo pokalni prvak. Trenutno peta je prav Mura, ki ima v prvenstvu po točkah najslabše izhodišče, toda hkrati tudi zelo odprto, saj prav veliko razmišljanja o tem, kako nad tekmece, ne bo. Prvi tekmi v tej sezoni sta bili v znaku Aluminijeve premoči in Murine ranljivosti (2:0, 4:2). Na razmerja sil rahlo v soboški prid bi lahko vplivala odsotnost kaznovanega (rumeni kartoni) kidriškega Slavonca Mihaela Klepača. Strelec osmih golov je med drugim zablestel na zadnjem dvoboju v Fazaneriji z golom in dvema asistencama. Drugi junak je bil strelec dveh golov Ante Živković (skupaj 7 golov), še drugi član učinkovitega hrvaškega trojčka pri rdeče-belih, ki ga dopolnjuje prvi strelec moštva Nikola Leko (9).


Toda domači trener Slobodan Grubor ima na voljo pravo razkošje, napadalno posadko dopolnjujeta tudi Jure Matjašič in avgusta pred odhodom v Nemčijo vroči Luka Štor. Gostujoči trener Ante Šimundža je z razlogom imel vrh glave razmišljanja o tem, kako ustaviti domači stroj in ga onemogočiti. Razen izbora najboljših enajst (ni poškodovanih ali kaznovanih) mu ni preostalo veliko, le upanje, da se bodo srečne podrobnosti zasukale v prid črno-belim. Aluminij namreč velja tudi za taktično zelo disciplinirano moštvo, ki tekmecem res dopušča zelo malo ustvarjalne premoči.

En gol, le da bo zmagovalen

Pa da vidimo, so enotni tekmeci Celja. Je trener Dušan Kosić še izboljšal v prvem delu leta navito in učinkovito Celje, popravil slabosti, ki jih ni bilo veliko, uglasil orkester ... Če je, potem bi se lahko zatresle hlače tudi Olimpijinim nogometašem. Celje zaradi svoje igralne podobe ne bo zaman pod drobnogledom navijačev, strokovnjakov in tudi tujih oglednikov, a previdnost ob »najlažji« tekmi ne bo odveč. Velika večina pričakuje lahko zmago z več goli razlike, Kosić in njegov sloviti pomočnik Robert Koren pa vesta, da je pomembna le zmaga proti že odpisanemu Rudarju, ki bo vsaj v današnji tekmi poskušal biti kljubovalen do zadnjega atoma moči.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije