KATAR 2022

Kandidatov je veliko, med nesmrtne le eden

V nogometnem Katarju odštevajo zadnje ure do vrhunca. Komu veliki nedeljski spektakel med Argentino in Francijo?
Fotografija: Argentinski navijači so zasedli znamenito arabsko tržnico v predelu Souq Waqif. FOTOGRAFIJI: Bernadett Szabo/Reuters
Odpri galerijo
Argentinski navijači so zasedli znamenito arabsko tržnico v predelu Souq Waqif. FOTOGRAFIJI: Bernadett Szabo/Reuters

V Katarju pričakujejo spektakularen konec svetovnega prvenstva v nogometu, finale med Argentino in Francijo je pravi vrhunec mundiala. Klasična giganta sta zaznamovala osem finalov šampionata, prvič se bosta na zadnji stopnici do sanj merila med sabo. Razplet nedeljskega spektakla (16) bo v vsakem primeru epski in nepozaben, sobotni (16) dvoboj za tretje mesto med Marokom in Hrvaško pa bo lep uvod v »grande finale«.

Francija bo branila naslov najboljše iz Rusije 2018, z morebitno zmago bi se zavihtela ob bok legendarnim Brazilcem Garrinchi, Vavi in Peleju, ki so v letih 1958 in 1962 kot zadnji šampionsko povezali dva turnirja. Tudi Argentina premore kader par excellence – nesrečnemu finalu v Braziliji 2014 je sledil spopad v Kazanu, ko so v spektakularni tekmi prekrižali načrte Lionelu Messiju in druščini prav poznejši prvaki Francozi (4:3). Da nebeško modre krasi zmagovalna miselnost, so dokazali, odkar jih vodi Lionel Scaloni: lani jim je pripadla Copa America, letos Finalissima, ko so na Wembleyju opravili tudi z Italijani.

Na tribunah 50.000 Argentincev

V nedeljo se bo na stadionu Lusail zbralo še dva tisoč navijačev več kot 1. junija na Wembleyju, vzdušje pa bo podobno londonskemu – med 89.000 navijači bo večina glasno navijala za Argentino. Južnoameričani so zasedli turistična območja v Dohi z okolico, na tribunah naj bi se zbralo 50.000 grl, ki bodo zahtevala zmago Messija. Takšen scenarij bi bil hollywoodski. Zgodba o mundialskem ne(uspehu) 35-letnega velemojstra iz Rosaria je občasno nesrečna kot pred osmimi leti v Riu de Janeiru, dramatična kot v letošnjem četrtfinalu z Nizozemsko, in edinstvena – fant, ki so ga komaj spravili do višine 169 cm z rastnimi hormoni, se lahko dvajset let pozneje zavihti na vrh sveta!

Scaloni in njegov tekmec na francoski klopi Didier Deschamps razmišljata le o zmagi, s katero bi se zapisala med nesmrtne. Deschamps je obvaroval moštvo pred razprtijami, zavrnil je pozni prihod Karima Benzemaja v jato, ki je uglašena, na njegovo srečo sta se spremenila v »prehlad« tudi gripa in covid-19, ki sta zajela slačilnico (Upamecano, Rabiot, Coman). Francozi so prepričani, da nič ne more prekiniti njihove vladavine, v izjavah pred tekmo delujejo samozavestno, želijo ostati na vrhu do mundiala 2026 v Severni Ameriki. Kdo bo osvojil zlato žogo – Kylian Mbappe ali Lionel Messi? Trener Mauricio Pochettino, Argentinec, ki je v sezoni 2021/22 oba vodil s klopi PSG, pozna odgovor.

Francoski selektor Didier Deschamps in napadalec Kylian Mbappe sta samozavestna.
Francoski selektor Didier Deschamps in napadalec Kylian Mbappe sta samozavestna.

»Ne moremo se pretvarjati, da so Pele, Maradona in Messi – najboljši nogometaši v zgodovini te igre – osredotočeni na to, kako bodo odvzeli žogo tekmecu. Le poglejte, kako dajejo od sebe po 120 odstotkov moči De Paul, MacAllister, Fernandez in Alvarez. Vedo, da lahko osvojijo prvenstvo, če bodo garali za Messija,« razmišlja Pochettino. Bomo videli, ali bo res tako. Če gre verjeti stavnicam, ki ne poznajo favorita, se navijačem obetajo izenačenih 120–130 minut igre in izvajanje enajstmetrovk, ki so v Katarju zaščitni znak Argentine.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije