ROKOMET

Kaj mu še ostane? Barça, PSG, Kiel ...

Rokometaši na Nizozemsko brez Vida Kavtičnika. Sijajnega Blaža Janca snubijo vsi evropski velikani.
Fotografija: Blaža Janca odlikujeta hitrost in učinkovitost. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Blaža Janca odlikujeta hitrost in učinkovitost. FOTO: Reuters

ZREČE – Med redkimi rokometaši, brez katerih si selektor Veselin Vujović skoraj ne more predstavljati slovenske reprezentance, je Blaž Janc. Član poljskih prvakov iz Kielc je rojeni zmagovalec. Potem ko so fantje izpustili letošnje SP, si obeta nov vzpon, ki naj bi vrhunec doživel na OI v Tokiu.
Blaža Janca odlikujeta hitrost in učinkovitost. FOTO: Reuters
Blaža Janca odlikujeta hitrost in učinkovitost. FOTO: Reuters

Kariero levorokega igralca z Loga pri Sevnici zaznamuje premočrtna rast. Zlat je bil na olimpijskih igrah mladih leta 2014, srebrn na kadetskem SP leta 2015, igral je na olimpijskih igrah v Riu 2016, osvojil bron na SP v Franciji 2017 in lani prestal še ognjeni krst na EP na Hrvaškem. Star je šele 22 let!

Iz Sevnice je v Celje Pivovarno Laško prišel s 15 leti in osvojil štiri naslove državnega prvaka, zdaj je drugo sezono član Kielc, s katerimi je lani osvojil poljsko prvenstvo in ga bo bržčas tudi letos. V ligi prvakov je z golom debitiral marca 2013 s 16 leti in tremi meseci, odtlej je dosegel že 299 golov med elito. Za reprezentanco je odigral 49 tekem in zabil 159 golov. Jubilejni 50. nastop ga čaka jutri, ko bo Slovenija v kvalifikacijah za EP 2020 gostovala na Nizozemskem, v nedeljo bo revanša v Celju, kjer je Janc 11. junija 2016 s šestimi goli proti Norveški sijajno debitiral za člansko vrsto.

»Vemo, kaj nam prinašata dve zmagi, prvo mesto v skupini in uvrstitev na EP, na katerem bomo lovili čim višjo uvrstitev, ki bi nam prinesla olimpijske kvalifikacije. Verjamem, da bomo pokazali našo kakovost in si zagotovili mirnejšo junijsko akcijo,« si štiri točke obeta Janc.
 

Zorman lahko da veliko


V Kielcah sodeluje z Urošem Zormanom, ki je pomočnik trenerja Talanta Dušebajeva, odslej bo tudi Vujovićev svetovalec. »Menim, da je to super poteza. Vsi vemo, da je Uroš rekorder po številu nastopov za reprezentanco, ima ogromno izkušenj, zdaj jih pridobiva tudi kot trener. Pri igralcih ima veliko spoštovanja, verjamem, da bo dobro sodeloval s selektorjem in na igralce prenesel veliko pozitivnega,« je dobrodošlico dolgoletnemu kapetanu izrekel Janc, ki se je s Kielcami uvrstil v četrtfinale lige prvakov, tam pa ga tako kot lani čaka zvezdniški Paris SG.

»Zaporožje smo izločili, kar je bilo pomembno, zdaj nas spet čaka Pariz, ki bo favorit, ampak tudi mi imamo svoje adute. V rokometu je vse mogoče,« ostaja optimističen mladi biser, ki ima v Kielcah pogodbo še za prihodnjo sezono, nato naj bi stopil še korak višje. Bolj ambicioznih klubov, kot so evropski prvaki izpred treh let, sicer ni ostalo veliko: Pariz, Barcelona, Kiel, morda Veszprem in tukaj se počasi konča ...


»Na mizo bom dal vse ponudbe, ki jih imam, in se odločil v roku 14 dni. Rad bi čim prej končal s tem, da bom potem miren. Če bom šel iz Kielc, bo to gotovo eden najboljših klubov, še vedno pa obstaja možnost, da ostanem,« bo imel po reprezentančnem premoru sladke skrbi Janc, profesionalec od glave do pet.
 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas