Je boljši Roglič ali Pogačar? Odgovor bo padel na Touru

Objavljeno 01. julij 2020 16.35 | Posodobljeno 01. julij 2020 16.35 | Piše: Miha Hočevar

Glas slovenskega zvezdniškega kolesarskega dvoboja segel v deveto vas. Jani Brajkovič opozoril na pomanjkanje ukrepov za socialno distanciranje.

Tadej Pogačar je bil izjemno zadovoljen z razpletom DP na Pokljuki, zmagala je tudi njegova srčna izbranka Urška Žigart.
FOTO: Prijavim.se
Po svetu tekmovalno kolesarstvo miruje že od 14. marca, le v Sloveniji se je kolesje zavrtelo z državnima prvenstvoma v cestni vožnji in vožnji na kronometer, ki so ju minuli dve nedelji gostile gorenjske ceste. Ker sta se na njih udarila in vsak po en naslov prvaka osvojila Primož Roglič (cesta) in Tadej Pogačar (kronometer), je glas o dogajanju pri nas segel v deveto vas. Upati je, da bo ostalo le pri dobrem glasu, čeprav je Jani Brajkovič na družabnih omrežjih po DP v vožnji na čas na Pokljuki opozoril na pomanjkanje ukrepov za socialno distanciranje med kolesarji in navijači, ki so se tako kot teden prej ob cesti proti Ambrožu pod Krvavcem zbrali v velikem številu. Brajkovič je bil kot prvi mož Adrie Mobil eden glavnih akterjev prvenstev in tudi njun osmoljenec, ostal je tik pod zmagovalnim odrom. Na cestni preizkušnji ga je v boju za 3. mesto za 14 sekund ugnal Matej Mohorič, v vožnji na kronometer ga je za sedem sekund prehitel Jan Polanc.

V zakulisju se je razvila debata, ali sta Polanc in njegova ekipa UAE kršila pravila pri menjavi kolesa (mehanik je iz spremljevalnega vozila izstopil, preden se je povsem zaustavilo), uradne pritožbe pa ni bilo. »Jani je vložil ogromno energije v ti prvenstvi, na žalost mu je dvakrat malo zmanjkalo do odra za zmagovalce. Pozitivno ocenjujemo njegova nastopa, naredil je vse v svojih močeh, bil je konkurenčen najboljšim,« je Brajkovičeva nastopa komentiral direktor Adrie Mobil Bogdan Fink, ki je pozdravil preizkušnji, s katerima je slovensko kolesarstvo opozorilo nase. »Namen prvenstev je bilo prehiteti ves svet, da pokažemo, da v Sloveniji nimamo težav. Kolesarstvo se je vrnilo na ceste, upam, da se bo tudi nadaljevalo. Iz trenerskega zornega kota hitra organizacija DP ni bila najbolj dobrodošla. Za ti dirki se domala nihče ni specifično pripravil. Moramo pa se zavedati, da so fantje iz ekip svetovne serije razred pred drugimi, morda z izjemo Brajkoviča. Na domačih cestah smo imeli možnost gledati številko ena svetovnega kolesarstva, o tem smo lahko pred petimi, desetimi, dvajsetimi leti le sanjali,« je Fink še povedal o DP.


Vsi na višinske priprave


»Zadnja dva meseca nisem treniral za daljše napore, delal sem večinoma krajše, štiriminutne intervale. Cestna dirka na Ambrož mi je bolj ustrezala s krajšimi in močnejšimi napori, v katerih ta čas delujem bolje kot pri naporih z visoko konstantno močjo,« je pomanjkanje treninga za vožnjo na kronometer izpostavil tudi Roglič, ki se bo z ekipo Jumbo Visma kmalu odpravil na višinske priprave v Tignes. Mohorič, ki ga čakajo višinske priprave v Andori, se je kapetanu pri ekipi Bahrain McLaren Mikelu Landi že pridružil pri ogledovanju trase Toura. Pogačar in Polanc, ki se bosta na višini pripravljala v Sestrieru, bosta šla jutri s športnim direktorjem pri UAE Andrejem Hauptmanom na ogled trase dirke Strade Bianche v Toskani, s katero se bo 1. avgusta nadaljevala sezona svetovne serije. Pri vseh naštetih kolesarskih legionarjih bo glavni cilj Tour de France, ki se bo začel 29. avgusta v Nici. Tako Roglič kot Pogačar bosta kandidata, da si podredita kolesarski svet.

Kot kaže, bosta imela po pripravljenosti na startu podobna izhodišča. »Razlika med Rogličem in Pogačarjem je zelo majhna, med njima lahko odloča dnevna forma in katera druga malenkost. Vprašanje je, koliko je kdo vzel DP zares, dejstvo je, da so pred njima še glavne višinske priprave. Razplet DP vseeno govori o njunih aerobnih in anaerobnih kapacitetah, po katerih sta si zelo blizu. Kaj se zgodi v treh tednih dirkanja, je druga zgodba,« se direktor slovenskih reprezentanc Martin Hvastija zaveda, da bodo francoske ceste dale odgovor, kdo je najboljši v Sloveniji.
 
Deli s prijatelji