ADUT NA EVROPSKEM PRVENSTVU

Janja Garnbret zlata ne pozabi, kopalke pač

Janja Garnbret bo slovenski adut na evropskem prvenstvu v Münchnu. Izzivov Korošici zlepa ne bo zmanjkalo, vidi jih tudi v naravnih stenah.
Fotografija: Janja Garnbret je vselej nasmejana sogovornica. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Janja Garnbret je vselej nasmejana sogovornica. FOTO: Jože Suhadolnik

Novica za vse, ki morda niste vedeli. Janja Garnbret vendarle ni popolna. Preden je odšla v Koper, kjer je preizkusila novo plezalno steno, na kateri bo 2. in 3. septembra tekma svetovnega pokala, si je kupila tri pare kopalk, s se ni mogla shladiti v morju, ker jih je – pozabila doma.

Na steni je običajno stoodstotna in takšna namerava biti tudi, ko bo zastopala slovenske barve na evropskem prvenstvu v Münchnu (od 11. do 18. avgusta). Da misli resno, govori tudi njena pričeska z rožnatimi prameni, s kakršno je pred natanko letom dni osvojila zlato olimpijsko kolajno v Tokiu.

Olimpijsko zlato, šest naslovov svetovne prvakinje, 36 zmag na 40 tekmah svetovnega pokala. Ali lahko ugibamo, da vas na intervjujih največkrat vprašajo, kaj pri 23 letih še preostane športnici, ki je osvojila vse?

»Bi rekla, da je to eno od najbolj pogostih vprašanj, ja. Morda celo med top 3.«

Kaj mu predstavlja konkurenco?

»Kako ste se počutili, ko ste zmagali? No, zdaj me največkrat vprašajo, kako močno si želim osvojiti evropski naslov, ki ga zares še nimam.«

Dovolite še eno zimzeleno. Kje imate spravljeno zlato kolajno s 6. avgusta 2021?

»Doma. Spravljena je na varnem mestu in tudi na vidnem, da jo lahko vsak dan pogledam.«

München 2022 bo kot nekakšne mini olimpijske igre z EP v devetih panogah. Je to vaš glavni cilj sezone?

»Zagotovo, čeprav bodo pomembne tudi tekme svetovnega pokala (letos je dobila vse štiri; op. p.). Če bi že imela evropski naslov, bi bilo morda drugače. Všeč mi je, ker bomo v Nemčiji prvič preizkusili olimpijski sistem, kakršen bo veljal tudi na OI 2024 v Parizu, torej s kombinacijo balvanov in težavnosti, hitrostno plezanje pa bo posebej.«

Pariz je bližje kot Tokio, in če je ne bo spet zagodel covid, se obeta tudi veliko gledalcev, vaših navijačev. To bo precejšnja sprememba na bolje, mar ne?

»Vsekakor. Mislim, da bo plezalna stena na prostem kot tukaj v Kopru, to bo zares spektakel, če le ne bo več pandemije. Upam, da bodo lahko prišli tudi starši.«

Če boste pred tem osvojili še naslov evropske prvakinje, bo zares aktualno vprašanje o nadaljnjih izzivih. Jih imate predvsem na naravnih stenah?

»Seveda imam cilje. Prvi je Pariz. Boljša kot prva res ne morem biti, vendar rada plezam in tekmujem. Kot ste rekli, na naravnih stenah imam res še veliko izzivov. Tam sem bolj malo plezala, čeprav mi je uspelo že nekaj težkih stvari. Obstaja veliko materiala za več, več, več ...«

Uspela vam je že smer s težavnostjo 9a, do kod gre ta lestvica?

»Do 9c.«

Kako daleč ste do 9c?

»Precej daleč. Veliko plezanja me še čaka.«

Gledali smo vas v dokumentarnem filmu The Wall: Climb for Gold, posnetem pred OI v Tokiu s štirimi tekmovalkami. Vas lahko pričakujemo tudi v glavni vlogi?

»Tudi to bo, brez skrbi.«

Razmišljate tudi o knjigi?

»Še ne, bom pa kmalu. Tudi meni je v interesu, da napišem biografijo o moji karieri. Počasi.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije