SVETOVNO PRVENSTVO

Izkoristil bo priložnost, ki sta mu jo dala Roglič in Pogačar

Jan Tratnik bo zastopal Slovenijo v vožnji na čas, saj sta se junaka Toura osredotočila na cestno dirko.
Fotografija: Jan Tratnik bo edini Slovenec na današnji vožnji na čas v Imoli. FOTO: KZS
Odpri galerijo
Jan Tratnik bo edini Slovenec na današnji vožnji na čas v Imoli. FOTO: KZS

Tour de France se je končal z veličastno zmago Tadeja Pogačarja v vožnji na kronometer, v kateri je Primož Roglič s 5. mestom v dvoboju z rojakom izgubil rumeno majico. Ne enega ne drugega danes ne bo na startu vožnje na čas na SP v Imoli, saj sta se osredotočila le na nedeljsko cestno dirko. Vse bo dal od sebe Jan Tratnik.

»Ko sva se s selektorjem Andrejem Hauptmanom pogovarjala o nastopu na SP, sem mu dejal, da imata prednost Primož in Tadej, najboljša sta bila na DP, tudi na Touru sta bila v ospredju. Če bo prosto mesto, pa se z veseljem priključim in naredim vse, kar je v mojih močeh,« je o svojem četrtem zaporednem nastopu v vožnji na čas na SP povedal Tratnik, 30-letni član ekipe Bahrain McLaren, ki se mu je najbolj posrečil krstni nastop v uri resnice med profesionalci. V Bergnu 2017., kjer je Primož Roglič osvojil srebro, je zasedel 10. mesto. To je bil z naskokom najboljši slovenski nastop v boju za mavrično majico v tej disciplini.
Tratnik se je precej slabše odrezal na naslednjih dveh prvenstvih, v Innsbrucku 2018. je zasedel 31. mesto, lani v Yorkshiru pa 36. »To ni bilo vse skupaj nič. Računam, da mi bo šlo tokrat bolje. V zadnjih dveh letih sem plačal davek nastopa v ekipnih vožnjah na čas, v Innsbrucku je bila dolga kar 65 km, bil sem zelo močan in sem svojo tedanjo CCC za seboj vlekel po skorajda celotni progi. Tudi lani mi je nekaj moči pobral nastop v reprezentančni štafeti pred posamično vožnjo na čas,« se Idrijčan nadeja, da mu bo svežina v nogah prinesla precej boljši rezultat.

»Prvi cilj je, da izboljšam predstavo iz zadnjih dveh let, že po petih minutah na progi bom videl, ali bom to lahko uresničil. Če bo šlo po mojih načrtih, se bom nato lotil drugega načrta, ponoviti Bergen in se prebiti v deseterico,« je svoje želje razkril Tratnik, ki kot večina tekmecev letos v nogah nima prav veliko preizkušenj na čas. Po koronski prekinitvi je odpeljal dve in se na obeh izkazal. Avgusta je bil 6. na EP v Franciji, na dirki Tirreno–Adriatico pa je v tej disciplini zasedel 9. mesto.

»Tako na EP kot na Tirreno–Adriatico so me noge dobro nesle, malo pa mi je še manjkalo do vrhunske pripravljenosti. Vse gre sicer v sklop priprav na Giro. Dobro se počutim, konkurenca pa bo kajpak izjemna,« Tratnik ta čas težko oceni, kam natanko spada v konkurenci z Rohanom Dennisom, Tomom Dumoulinom, Filippom Ganno, Victorjem Campenaertsom
Danes na 31,7 km dolgi progi, na katero se bo podal ob 15.33 kot 43. med 57 tekmovalci, sicer ne bo odločala le surova moč, vlogo bo odigral tudi te dni precej močen veter v okolici Imole.

»Za čas dirke je napovedan še močnejši veter, od starta do obrata piha v prsi, to oteži vse skupaj, potrebne bo nekaj taktike, to narekuje tudi spremembe na kolesu, drugačne prestavne prenose. Proga pa mi načeloma ustreza, ne morem se pritoževati,« je še povedal Tratnik. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije