FORMULA 1

Izgubil že tri, ki so mu bili blizu

Charles Leclerc najmlajši Ferrarijev zmagovalec v formuli 1. Zelo dobro je poznal nesrečnega Anthoina Huberta.
Fotografija: Charles Leclerc se svoje prve zmage ni mogel prav veseliti. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Charles Leclerc se svoje prve zmage ni mogel prav veseliti. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Zgodi se tudi, da gresta kdaj veselje in žalost z roko v roki. To je minuli konec tedna doživel Ferrarijev dirkač Charles Leclerc, ki je po nedeljskem podvigu na veliki nagradi Belgije prvič okusil slast zmage v formuli 1. Vendar pa se je zaradi tragične smrti Anthoina Huberta, ki je dan prej umrl v hudem trčenju na dirki formule 2, ni mogel prav veseliti. Vzhajajoči zvezdnik iz Monte Carla je namreč nesrečnega Francoza poznal zelo dobro; bil je njegov vrstnik, prvič pa sta se srečala že na (otroški) preizkušnji v kartingu.

»Seveda je zdaj težko uživati v tem uspehu, na katerega sem čakal vse od trenutka, ko sem pri treh letih in pol začel dirkati z gokartom. Odtlej je minilo že kar nekaj let, tako da bi moral zdaj vriskati od veselja. A ne morem. Zaradi Anthoinove nesreče je bil to zame izjemno težak konec tedna,« je s cmokom v grlu povedal v pogovoru za televizijsko postajo Sky. Potem ko je po koncu lanske sezone iz Sauberja prestopil k Ferrariju, je bilo le vprašanje časa, kdaj bo unovčil svojo razkošno nadarjenost in prvič pustil za seboj vso konkurenco v kraljevskem avtomobilističnem razredu. Na pragu krstne zmage je bil že na drugi letošnji dirki v Bahrajnu, kjer ga je na poti k prvemu mestu ustavila tehnična okvara, odlično mu je nato kazalo tudi v Spielbergu, kjer ga je šele tik pred zdajci ujel in prehitel Max Verstappen (Red Bull), ki bo moral – mimogrede – nedeljsko veliko nagrado Italije (15.10) zaradi menjave pogonskega agregata začeti z zadnjega startnega položaja.

Dober občutek, da že ima prvo

Glavni kandidat za osvojitev najboljšega izhodišča pa bo tudi v Monzi prejkone Leclerc, ki prihaja v Italijo še dodatno okrepljen s samozavestjo po premierni zmagi v formuli 1. Žalovanje ne bi smelo pretirano vplivati na njegovo dirkanje, navsezadnje ni prvič, da je v takšnem položaju. Potem ko je junija 2017 izgubil očeta Herva, ta je umrl zaradi raka, je v svojo korist odločil naslednjo preizkušnjo v formuli 2, še dve leti prej je zaradi poškodb, ki jih je utrpel med dirko formule 1 v Suzuki, preminil njegov boter Jules Bianchi, kar ga je prav tako močno potrlo. Toda ena od Charlesovih prednosti je ta, da se zna odlično zbrati, ko je to najbolj treba. »Ko se enkrat usedem v dirkalnik, pozabim na vse okrog sebe,« je zaupal Leclerc, ki se je pri 21 letih in 320 dnevih v zgodovino vpisal kot najmlajši Ferrarijev zmagovalec. Pred njim si je ta rekord s 23 leti in 188 dnevi lastil Belgijec Jacky Ickx. Za nameček je mladi Monačan postal prvi dirkač po Michaelu Schumacherju, ki je krstno zmago v formuli 1 požel v Spa-Francorchampsu. »To je izjemno, upam pa, da bom dosegel vsaj polovico teh zmag, kot jih je Michael v svoji karieri! A do tja je še dolga pot, vendar je dober občutek, da imam prvo že v žepu,« je še dejal Leclerc. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije