BOKS

Iz enega pekla šel skozi drugega

V Džedi drevi povratni dvoboj med Oleksandrom Usikom in Anthonyjem Joshuo. Ukrajinski šampion se bo boril tudi za domovino in rojake, ki se branijo pred Rusi.
Fotografija: Oleksandr Usik je vrhunsko pripravljen. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters
Odpri galerijo
Oleksandr Usik je vrhunsko pripravljen. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters

Oči ljubiteljev boksa bodo drevi uprte v Džedo, kjer se bosta Oleksandr Usik in Anthony Joshua pomerila še v povratnem obračunu. V prvem dvoboju je bil konec lanskega septembra v Londonu po točkah boljši ukrajinski šampion, ki je z zmago osvojil naslove svetovnega prvaka v težki kategoriji po različicah WBA, WBO in IBF. Angleški zvezdnik si jih bo poskušal po 330 dneh povrniti.

Joshua (24 zmag, 22 s k. o., 2 poraza) je priznal, da je pod velikanskim pritiskom. »To je obračun, ki ga moram nujno dobiti. Več mesecev sem tekmoval s samim seboj: postavil sem si cilje in jih zasledoval, pri čemer sem bil izjemno osredotočen na svoje naloge. Pripravljen sem narediti vse, kar bo potrebno, da bom uspešen,« je dejal 32-letni Anglež, ki bo ne glede na razplet za dvoboj prejel 40 milijonov dolarjev; toliko kot tri leta starejši Usik (19 zmag, 13. s k. o.).

Toda ukrajinskemu šampionu ne gre za denar. Verjetno bo ves zaslužek nemudoma (pre)nakazal ukrajinski vojski, ki se že skoraj pol leta junaško brani pred zloveščimi ruskimi napadi. Kmalu po začetku vojne se je namreč tudi sam pridružil obrambnim enotam Kijeva in v njih vztrajal, dokler ga niso rojaki vendarle prepričali, da bo za domovino naredil več z boksarskimi rokavicami kot pa z brzostrelko, ko ga bo več milijonov ljudi gledalo po televiziji in poslušalo ukrajinsko himno.

»V prvem dvoboju sva se spoznala in se veliko naučila drug od drugega. Zdaj bo sledilo nadaljevanje, prva runda v soboto bo že najina 13. Na voljo sva imela dovolj časa, da sva proučila drug drugega, zato verjamem, da je pred nami velik dan in veličasten obračun,« je napovedal Usik, ki je šel iz vojne vihre skozi nov pekel – izjemno naporne priprave.

V ukrajinskem taboru zatrjujejo, da je Oleksandr v vrhunski formi. »Nikogar še nisem videl, da bi pri 45 stopinjah prekolesaril 100 kilometrov. In to dan po tistem, ko se je udeležil novinarske konference v Londonu in po njej še pet ur plaval v bazenu. Nikogar še nisem videl, ki bi zdržal pod vodo štiri minute in 40 sekund in pri tem skoraj umrl. Upam, da mu bo vse to pomagalo med dvobojem,« Usikov menedžer Egis Klimas upa, da bo trpljenje njegovega varovanca obrodilo sadove. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije