Infantino ponudil 14 milijonov

Svetovna nogometna zveza (Fifa) je na spletnem videosestanku prepričevala 211 članic o smiselnosti dveletnega cikla svetovnih prvenstev
Fotografija: Predsednik Fife Gianni Infantino je nagovoril predstavnike Fifinih članic. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Fife Gianni Infantino je nagovoril predstavnike Fifinih članic. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

LJUBLJANA • Svetovna nogometna zveza (Fifa) je na spletnem videosestanku predstavnikov njenih 211 članic razkrila nekaj finančnih podatkov, s katerimi želi prepričati svoje članice o smiselnosti spremembe tekmovalnega koledarja in uvedbi organizacije svetovnega prvenstva na dve leti.

Na spletnem sestanku ni bilo glasovanja o ideji – to naj bi se zgodilo na kongresu marca 2022 –, ki jo je ustvaril Fifin človek za razvoj Arsene Wenger, v zadnjih mesecih pa jo promovira njen predsednik Gianni Infantino. Prav tako navzoči niso močno razpravljali o koledarju, temveč so prisluhnili nizu argumentov v prid dveletnemu ciklusu mundiala – štiriletni velja od SP v Urugvaju leta 1930 –, ki polarizira nogometno družino.

Četudi Infantino tega ne prizna, je sprememba frekvence mundiala možna le na račun radikalne spremembe ureditve, kakršno poznamo v Evropi. Torej drastične spremembe klubskih tekmovanj, urnika nacionalnih prvenstev, kvalifikacij za velike turnirje, in tudi spremembe evropskih prvenstev. Ideji Wengerja in Infantina zato nasprotujejo Uefa pod vodstvom Aleksandra Čeferina, združenje evropskih lig, združenje klubov (Eca) in tudi južnoameriška zveza (Conmebol), ki se v zadnjih letih tesno zbližuje z Uefo. Navsezadnje bo 1. junija 2022 oživel medcelinski derbi, ko se bosta merila prvaka Italija in Argentina, napovedan je tudi vstop Južnoameričanov v Uefino ligo narodov 2024.

Fifa bi pridobila 3,9 milijarde € na štiri leta

Fifa je na sestanku pokazala rezultate študije družb za tržne raziskave Nielsen in OpenEconomics. Mundial na vsaki dve leti bi povečal prihodke Fife za približno 3,9 milijarde evrov v štirih letih, posledično bi lahko Fifa v prvem štiriletnem ciklu za razvoj nogometa razdelila 3,1 milijarde evrov oziroma 14 milijonov evrov na vsako od 211 članic.

Študija podjetja Oliver & Ohlbaum, ki jo je naročila Uefa, razkriva izgubo prihodkov nacionalnih zvez v višini 2,5 do 3 milijarde € v enakem obdobju, po analizi združenja svetovnih lig (WLF) pa naj bi nacionalna prvenstva zaradi uvedbe dveletnega ciklusa mundiala izgubila približno 7,5 milijarde € v štirih letih. Fifa bi morala v vsakem primeru najprej o sodelovanju prepričati Evropejce. Ne pozabimo, da Uefa ni članica Fife in se odloča samostojno. Jernej Suhadolnik

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije