SMUČANJE

Ilka v boj, nabrušene tudi tekmice

Štuhčevo v petek čaka prvi smuk sezone v Lake Louisu, kjer je zmagala dvakrat. Najnevarnejše ji bodo avstrijske tekmice, Sofia Goggia in Mikaela Shiffrin.
Fotografija: Ilka Štuhec bo v Lake Louisu tekmovala v petek in soboto v smuku, v nedeljo v superveleslalomu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ilka Štuhec bo v Lake Louisu tekmovala v petek in soboto v smuku, v nedeljo v superveleslalomu. FOTO: Reuters

Deset mesecev je minilo od poškodbe kolena Ilke Štuhec, ki se bo v petek na uvodnem smuku sezone za svetovni pokal v Lake Louisu po dolgem premoru spet soočila s konkurenco. Zadnji treningi v Copper Mt. na 3700 m nadmorske višine, na katerih je pilila še zadnje prvine in obudila napadalno držo za tekme, so bili nad njenimi pričakovanji. A tudi konkurenca ni počivala.

Najnevarnejše ji bodo gotovo Avstrijke, Mikaela Shiffrin in Sofia Goggia. Prva postaja po poškodbi ne bi mogla biti primernejša za Štuhčevo: v Lake Louisu je v zimi 2016/17 slavila premierno zmago v karieri – oziroma dve – in v nadaljevanju uprizorila najuspešnejšo sezono na svoji športni poti. Mariborčanka, ki je v minuli zimi pustila pečat z ubranitvijo naslova svetovne prvakinje v smuku in štirimi vzponi na stopničke v svetovnem pokalu (dvakrat je zmagala), ima za sabo uspešno rehabilitacijo kolena in priprave, ki jih je opravila s svojo novo ekipo.

Piko na i je postavila na zadnjih treningih v ZDA, kjer se je primerjala tudi z Američankami, Italijankami, Nemkami in delom avstrijske reprezentance. Prav slednje so prevladovale v minuli zimi. V smukaškem seštevku so se pred Štuhčevo zvrstile Nicole Schmidhofer, Stephanie Venier in Ramona Siebenhofer. Schmidhoferjeva je bila tudi druga superveleslalomistka sezone. V pripravljalnem obdobju se je borila z zdravstvenimi težavami, vendar jote v postavljanju novih ciljev niso ustavile: »Imela sem tudi uvrstitve med 10. in 15. mestom, v tej sezoni pa bi se rada redno uvrščala med peterico oziroma na stopničke.«
 

Goggieva iz cone udobja


Novih zmag je lačna tudi Italijanka Sofia Goggia, ki je prvi del minule zime izpustila zaradi poškodbe, v konkurenco pa se vrnila s stopničkami na treh tekmah in naslovom svetovne podprvakinje v superveleslalomu. »Ker v novi sezoni ne bo velikega tekmovanja, sem si dovolila spremembo treninga v pripravljalnem obdobju.

Po treh letih brutalne vadbe sem se osredotočila na nove spretnosti, motoriko in gibljivost – vse to, da bom smučarsko bolj celovita. Ni bilo lahko, vendar izbrati drugačno pot je včasih nujno. Verjamem, da tako rastemo. Ni dobro, če si ves čas v coni udobja,« je razmišljala dobitnica smukaškega globusa iz sezone 2017/18 in največja tekmica Štuhčeve v sezoni 2016/17. Zanimivo bo videti, kam lahko poseže Tina Weirather, ki se je v prejšnji zimi povsem osredotočila na hitre discipline, a jo je končala daleč pod pričakovanji.

Predvsem pa bodo oči uperjene v prvo ime belih strmin Shiffrinovo, ki se je v minuli zimi odrezala tudi z globusom in naslovom svetovne prvakinje v superveleslalomu. Že je poudarila, da se bo v sezoni brez velikega tekmovanja med drugim osredotočila na svoj doseg v smuku. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije