ZLATA LISICA

Ilka Štuhec: Tudi tu bom napadala

V Kranjski Gori zadnje priprave za letošnjo Zlato lisico. Čeprav gre za veleslalom, si želi nastopiti ambiciozno.
Fotografija: Ilka Štuhec bo v veleslalomu nastopila prvič v sezoni. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Ilka Štuhec bo v veleslalomu nastopila prvič v sezoni. FOTO: Leon Vidic

Prav nenavadna je ta zgornjesavska zimska pravljica. V teh dneh je namreč po dolini od Jesenic navzgor toliko snega kot v tistih že krepko oddaljenih Kekčevih časih, smučišče v našem paradižu zimskega turističnega utripa pa je – žal – prazno.

Živahno je le na znameniti podkorenski strmini, kamor se bodo že drugo leto zapored preselile pohorske lisičke. In med njimi tudi Ilka Štuhec, vodilna mariborska smučarka. Toda dvakratne svetovne prvakinje pred enim letom ni bilo v družbi tekmovalk. Okrevala je po poškodbi in zahtevni operaciji kolena, toda kot Mariborčanka ter prijateljica ali vsaj znanka številnih, ki so neposredno vpeti v pripravo in dogajanje največje tekme alpskih smučark pri nas, ni mogla zamuditi priložnosti, da se vsaj ne bi sprehodila ob ciljnem prostoru ali pa pozneje z osrednje tribune pospremila bojev stanovskih kolegic.

Takrat je lahko tudi ploskala stopničkam domačinke Mete Hrovat (v veleslalomu je bila namreč bronasta), z zelo lepim smučanjem se je odrezala šestouvrščena Tina Robnik, bližje najboljšim kot kdaj koli dotlej v veleslalomu je bila Ana Bucik na 14. mestu.
 

Lisice ne more izpustiti


Vse tri bodo tudi na letošnji 57. tekmi za zlato lisico v štartni hišici, med udeleženkami sobotne veleslalomske preizkušnje pa bo tudi Štuhčeva. V tej disciplini je v predolimpijski sezoni še ni bilo med navzočimi, tudi tisti bolj površni spremljevalci slovenske smučarske reprezentance dobro vedo, da Štajerka stavi zlasti na smuk in ob tem še superveleslalom.


»Zlata lisica je moja domača tekma, tudi če se preseli iz Maribora v Kranjsko Goro. Zato si tu res želim nastopiti. Res je, urnik je naporen, zdaj se resnično začenja hitra sezona s tekmami smuka in superveleslaloma, ampak na Zlati lisici si želim nastopiti vsako sezono,« je poudarila v pričakovanju kranjskogorske veleslalomske sobote in dodala: »K temu veleslalomu bom pristopila tako kot k vsaki tekmi. Res je, da gre za domačo tekmo, da smo v Sloveniji, ampak to ne sme zmotiti mojih priprav. Glede tekmovalnih ambicij ni skrivnosti, da v veleslalomu sicer ne tekmujem in da tudi moja štartna številka ne bo ravno prinesla idealnih razmer na progi. A kljub temu se ne nameravam samo spustiti po progi, želim napasti in odsmučati, kolikor je to najbolj mogoče. Kaj nam to prinese, bomo videli, ko pridem v cilj ...«

Nizke temperature zadnjih dni sicer botrujejo številnim vprašanjem v Mariboru, češ mar res ni bilo mogoče tokrat pripraviti tekme v izvirnem okolju, a obenem drži, da so snežne razmere na skrajnem severozahodu države zdaj res imenitne, tako lepe bele odeje dejansko v Kranjski Gori in okolici že dolgo ni bilo. Res pa je tudi, da pripravljavcem proge po notah vodje tekmovanja Mitje Dragšiča ni dolgčas. Kajti v Podkorenu bi zdaj uživali rekreativci, za tekmovanje pa je treba vložiti še veliko dela ... 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas