SMUČANJE

Ilka nabira moči na plaži v Kaliforniji

V petek se bo prvič v novi smučarski sezoni predstavila Ilka Štuhec. Minuli vikend točke za svetovni pokal osvajali njeni reprezentančni kolegi.
Fotografija: Veleslalomska prvokategornica Meta Hrovat je po dveh ničlah vendarle osvojila točke za svetovni pokal v tej sezoni. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Veleslalomska prvokategornica Meta Hrovat je po dveh ničlah vendarle osvojila točke za svetovni pokal v tej sezoni. FOTO: Reuters

Smučarska karavana se je minuli konec tedna dokazovala na severnoameriškem snegu, na specifični suhi in agresivni podlagi, ki mnogim v belem cirkusu ne ustreza. Dekleta so se na tekmah za svetovni pokal v tehničnih disciplinah merila v ZDA, fantje v hitrih v Kanadi, že te dni pa bodo zamenjali prizorišči.

V Lake Louisu se bo v petek predstavila tudi najboljša slovenska reprezentantka Ilka Štuhec, ki se med tekmice vrača po poškodbi kolena in z novo ekipo. Na tem kanadskem tekmovališču je vselej dobro nastopala, tam je dosegla celo premierno zmago med elito.
 

Slivnik si je oddahnil


Mariborčanka, ki si je po zadnjih pripravah v ZDA privoščila krajši premor v Los Angelesu, kjer je našla čas tudi za dolge kalifornijske peščene plaže, je te dni z enim očesom spremljala rezultate tekmic na preizkušnjah v Killingtonu, kjer je Meta Hrovat v tretjem poskusu sezone vendarle osvojila točke za svetovni pokal.

Z 10. mestom na sobotnem veleslalomu je dosegla najboljšo uvrstitev te zime za slovensko žensko reprezentanco. »Od srca se mi je odvalil en majhen kamen. Zelo sem vesela, da sem končno sestavila dva solidna nastopa, kar je dobra popotnica za naslednje tekme, na katerih bom lahko smučala sproščeno,« je edina slovenska veleslalomska prvokategornica razmišljala po ničlah na veleslalomu v Söldnu in slalomu v Leviju.

Na slednjem je vrsta odgovornega trenerja Janeza Slivnika ostala povsem praznih rok, zato so točke treh deklet v Killingtonu – ob Hrovatovi sta jih osvojili še Ana Bucik (23. mesto) in Tina Robnik (24.) – obliž na skelečo rano iz Finske. »Po ekipni ničli v Leviju se je bilo težko psihično pripraviti. Metino 10. mesto je zelo dobro, v spodnjem delu je bila v strmini med najhitrejšimi. To smo potrebovali kot ekipa, upam, da nam bo v prihodnje lažje,« je komentiral sobotni izplen.

V Killingtonu so eksplodirale Italijanke, prvo zmago v karieri je dosegla Marta Bassino (»Z besedami težko opišem globino čustev, ki so me preplavila.«) pred lansko zmagovalko in reprezentančno kolegico Federico Brignone, tretja pa je bila domačinka Mikaela Shiffrin.
 

Solidno Kosi in Čater


Moški smuk je dobil Nemec Thomas Dressen, za katerega je bila to prva tekma po poškodbi, ki mu je prekrižala načrte lani ob tem času v Koloradu in mu vzela sezono. Dva od štirih slovenskih tekmovalcev sta si prismučala točke, 20. mesto Klemna Kosija in 26. Martina Čatra sta na prvi pogled videti pod povprečjem, a ob dejstvu, da je Kosi osvojil svoje prve točke v Lake Louisu, na prizorišču, ki slovenski vrsti nikoli ni zares ustrezalo, in vedoč da je Čater okusil tekmovalni utrip prvič po poškodbi kolena, sta uvrstitvi spodbudni.

»Delno smo zadovoljni. Vse od 10. februarja, dneva Čatrove poškodbe, do njegove prve tekme je bil naš cilj dobra Martinova vrnitev, in to mu je uspelo. Preveč je izgubil v zgornjem delu proge, v tistem tehničnem pa je bil med boljšimi. Točke so za začetek zagotovo dobrodošle. Pohvala gre tudi Kosiju, ki je bil v preteklosti tu daleč od točk. Miha Hrobat je iskal svoj limit, pri tem pa storil napako, izgubil je oporo pri tretjem vmesnem času in izpustil vratca, uvodni smuk Boštjana Klineta pa je bil počasen, zakrčen in pod nadzorom,« je tekmovalce ocenil odgovorni trener za hitre discipline Peter Pen, ki je včeraj v Lake Louisu postavil progo za superveleslalom. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije