NOGOMET

Ilija Stolica je ustoličen: Prišel sem zmagovat

Nogometaši Olimpije so mesec dni pred začetkom sezone dobili novega trenerja.
Fotografija:
Odpri galerijo

LJUBLJANA – Devetintridesetletni srbski strokovnjak Ilija Stolica je s slovenskim nogometnim državnim in pokalnim prvakom Olimpijo podpisal dveletno pogodbo. Po vodenju srbskih selekcij do 16 in 17 let ter prvoligašev Voždovca in Vojvodine je pred največjim izzivom v svoji kratki trenerski karieri. Z vodstvom Olimpije se je spoznal že na zimskih pripravah v Turčiji, kjer je z Vojvodino premagal zmaje. Pred Stolico sta bila tik pred ustoličenjem na klopi zmajev Slaviša Stojanović in Igor Jovičević.

Kako se je počutil med čakanjem na povabilo? »Kdor se ukvarja s tem poslom, ve, da je to povsem naravna stvar. Bilo bi kar malo neresno, da takšen klub ne bi komuniciral z več kandidati. Trenerski stolček v Olimpiji je zelo zaželen, a tudi zelo vroč, kakor me je opomnil predsednik. Pomembno je, da bomo zadovoljni na koncu skupne poti, ki smo jo začrtali,« je dejal uglajeni Stolica, ki se zelo dobro znajde tudi v komunikaciji s sedmo silo.


Kakšno je njegovo mnenje o slovenskem nogometu? »Zaščitni znak vaše prve lige predstavljata dva močna kluba, to je podobno kot v Srbiji. Tu je skoncentrirana največja kakovost, ne smemo pa pozabiti niti na Domžale. Srečeval sem se s slovenskimi igralci in trenerji, ko sem vodil mladi selekciji Srbije, spoznaval sem vašo nogometno filozofijo in način igre. Še posebno pomembno zame pa je, da pri vas vlada pošteno tekmovanje. To v Srbiji ni na ravni, kot bi moralo biti. To me je še posebno močno pritegnilo k delu v Sloveniji. Fascinantno je, da lahko ekipa v zadnjem krogu, v zadnji minuti, v zadnji sekundi osvoji ali izgubi prvenstvo,« je navdušen Stolica, ki ima že od prej nekaj stičnih točk z Olimpijo, zaradi česar se bo lažje prilagodil novemu okolju in vsem zahtevam, ki ga prinaša nova služba.

Ko je bil član strokovnega štaba beograjskega Partizana, je tam igral kapetan današnji zmajev Branko Ilić. Tudi on je pri predsedniku Milanu Mandariću zastavil dobro besedo zanj. Stolica je dober kolega Marka Nikolića, nekdanjega trenerja Olimpije, ki je moral spomladi 2016 predčasno zapustiti zmajevo gnezdo zaradi rasistične opazke varovancu Blessingu Elekeju. Nikolić mu je zaupal, da ga v Olimpiji čakajo odlične razmere za delo in trenerski razvoj. Stolica je s sabo pripeljal vso preostalo trenersko ekipo: pomočnika sta Aleksander Linta (42 let) in Goran Sretenović (49), kondicijski trener Duško Korać, trener vratarjev pa Miljan Vesić (34). Z igralci se bo spoznal danes ob 18. uri na prvem treningu. Za začetek je med drugim jasno sporočil: »V Olimpijo sem prišel zmagovat!«

...
...

Šef Olimpije Mandarić je imel s Stolico tri runde pogovorov. »Ob vseh mojih bogatih izkušnjah še nisem naletel na tako komunikativnega trenerja. Želi uresničiti vse to, kar sem si želel v prejšnji sezoni, pa ni bilo tako, zato smo se razšli s prejšnjim trenerjem Igorjem Bišćanom. Zahvaljujem se mu za vse storjeno in dvojno krono. V naš klub je prinesel red in disciplino. Ilija je oseba, ki želi graditi ekipo tudi z mladimi igralci, da se igra napadalno in da se med vsemi igralci, tistimi, ki igrajo, in tistimi, ki so v drugem planu, vzpostavi dobro ozračje. V kratkem času moramo narediti ogromno. Čas zdaj ni naš zaveznik. Olimpija gre naprej močno in borbeno z velikim zadovoljstvom in prav takšnimi pričakovanji,« sporoča MM. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije