ODBOJKA

Hrvati Slovencem kos le po modni smernici

Giulianijevi fantje v osmini finala odbojkarskega EP gladko prek Hrvaške. Kakovost dvakratnih evropskih podprvakov v Ostravi prišla do izraza.
Fotografija: Jan Kozamernik in soigralci so se razveselili uvrstitve v četrtfinale evropskega prvenstva. FOTO: CEV
Odpri galerijo
Jan Kozamernik in soigralci so se razveselili uvrstitve v četrtfinale evropskega prvenstva. FOTO: CEV

Čuden je potek tekmovanja na evropskem prvenstvu v odbojki. Slovenija je v skupini B za sklep tekmovanja v treh dneh v Ostravi odigrala prav toliko tekem, nato pa je do včerajšnjega dvoboja osmine finala s Hrvaško imela kar štiri dni premora!

To se je v začetku obračuna malce tudi poznalo, Hrvati so imeli veter v odbojkarska jadra, a nato so se stvari po kakovosti začele postavljati na mesto. Na koncu je Slovenija mesto v četrtfinalu zabetonirala z zmago s 3:1 (20, 18, –19, 12). V prvem nizu je Alen Pajenk z blokom in točkami iz prvega tempa v napadu vodil ofenzivo, Klemen Čebulj pa je denimo zbral kar osem točk. Omenili smo kakovost; dvakratni evropski podprvaki so bili v začetnem nizu mnogo boljši pri sprejemu (71 odstotkov proti 47 nasprotnika), v napadu je bil odstotni delež uspešnosti 45:34, Slovencem so uspeli trije bloki, Hrvatom eden.

Statistika kot pač statistika, a videlo se je, da so slovenski igralci na drugi elitni ravni kot južni sosedje. Tudi v drugem nizu so imeli varovanci selektorja Alberta Giulianija boljši sprejem začetnega udarca (71:50 v odstotkih), v napadu je bilo bolj izenačeno z 61:57, v asih je bilo 4:1 za Slovenijo. Veliko razliko je naredilo tudi pet slovenskih blokov proti le enemu hrvaškemu. Hrvati so dobili tretji niz, za osvojitev slednjega pa je bil najbolj zaslužen Leo Andrić z nizom sedmih odličnih začetnih udarcev in petih asov na koncu tega dela igre. V njem je Hrvatom uspelo kar sedem asov. Seveda je posledično upadel slovenski sprejem (le 26 odstotkov) in napad (37). V četrtem nizu pa je bilo spet vse kot po navadi, Slovenija je gladko prišla do osminofinalne zmage.
 

Šlager med Poljsko in Rusijo


»Super tekma je bila, Hrvaška je v tretjem nizu sicer dobro servirala, a v četrtem smo pokazali, da smo tisti pravi. Pretiranega pritiska pred tekmo ni bilo, sami vemo, da želimo še izboljšati svojo igro. Le osredotočati se moramo tekmo po tekmo in ne gledati preveč naprej,« je po dvoboju povedal Klemen Čebulj, s 13 točkami najučinkovitejši v slovenski vrsti. Edino, po čemer si bomo zapomnili včerajšnji hrvaški nastop, je bilo to, da so odbojkarji povzeli modno smernico ognjenih.

Tako kot večina hrvaške nogometne reprezentance je tudi pri njih zdaj v modi biti neobrit, vidno brado so imeli skoraj vsi, razen denimo tri dni neobritega podajalca beloruskega rodu Timofeja Žukovskega. Poleg slovenske uvrstitve v četrtrfinale so znani že vsi pari bojev osmih najboljših izbranih vrst. Nizozemska se bo danes ob 17.30 v Gdansku namerila na Srbijo, v tem poljskem mestu bo ob 20.30 še dvoboj med Poljsko in Rusijo. Tu bo zelo vroče. Jutri se bosta v Ostravi v četrtfinalu soočili Italija in Nemčija. Torej nekdanji slovenski selektor Andrea Giani, zdaj na klopi Nemcev, proti svojim azzurrom.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije