MUNDIAL

Hrvati poslali bronaste domov

Naši južni sosedi v osmino finala SP z remijem brez golov z Belgijo.
Fotografija: Luka Modrić je napredovanje proslavil s svojimi otroki. FOTO: Albert Gea/Reuters
Odpri galerijo
Luka Modrić je napredovanje proslavil s svojimi otroki. FOTO: Albert Gea/Reuters

Pred štirimi leti so srebrni nogometaši Hrvaške in bronasti Belgijci na svetovnem prvenstvu zaostali le za šampioni iz Francije, v Katarju so se morali spopasti za preživetje na mundialu že v skupini F – za Marokom. V odločilnem dvoboju za preboj v osmino finala so Belgijci nujno potrebovali zmago, a so za popotnico domov iztržili zgolj remi brez golov. V treh nastopih so dosegli le enega, v Rusiji 2018 so jih v svoji skupini zabili kar devet.

»Zaslužili smo si napredovanje, saj smo v zadnjih dvobojih s Kanado in Belgijo igrali dobro. Danes nam ni bilo lahko, saj smo imeli odličnega tekmeca, ki sodi v najožji svetovni vrh. Presrečni smo, saj smo preživeli težak spopad, v katerem je imelo nasprotno moštvo nekaj lepih priložnosti. Na igrišču smo pustili vse, kar smo imeli, in dobili pomembno nagrado. Niti naši naslednji oviri ne bo lahko,« je po osvojitvi drugega mesta v skupini ocenil Luka Modrić.

Hrvaški kapetan se je vnovič odlikoval s svojo značilno igro, hitro pa se je znašel tudi v središču pozornosti. Sodnik Anthony Taylor je namreč že v 15. minuti dosodil enajstmetrovko za Hrvaško, a ko se je Modrić pripravljal, da bo premagal klubskega soigralca pri madridskem Realu Thibauta Courtoisa v belgijskih vratih, je Anglež s pomočjo VAR razveljavil odločitev zaradi prepovedanega položaja pred prekrškom nad Andrejem Kramarićem.

Lukaku tragični junak

V nadaljevanju je bila tekma s statističnega vidika dokaj izenačena. V drugem polčasu je belgijsko igro poživil robustni napadalec Romelu Lukaku, a postal tragični junak dneva. V 60. minuti je zatresel vratnico, nato pa imel še nekaj lepih priložnosti. Najlepšo tik pred iztekom rednega igralnega časa, ko z neposredne bližine ni zmogel potisniti žoge v prazna hrvaška vrata. Našim južnim sosedom so za izločilno soočenje z zmagovalcem skupine E zadostovali zmaga nad Kanado s 4:1 ter neodločena izida z Marokom in Belgijo brez golov, zato se zavedajo, da bodo morali večji delež prispevati tudi napadalci.

Štoper Joško Gvardiol je po novi odlični predstavi poudaril: »Kakšen gol bi lahko zabili že tokrat, saj smo imeli dovolj lepih izhodišč. Toda na koncu moramo biti zadovoljni tudi s točko, saj so nas Belgijci v finišu pošteno stisnili. Proti Lukakuju je bilo težko, saj vsi vemo, kako je telesno močan. Toda ko se borimo kot eden, najdemo rešitve za vse neugodne položaje.«

Prvo mesto v zahtevni skupini je nepričakovano osvojil Maroko, ki je za konec ugnal Kanado z 2:1. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije