Hebarjeva srčnost navdušila Jesenice

Železarji po dolgem času prehiteli zmaje Izbrana vrsta ostaja brez Jana Muršaka.
Fotografija: Ljubljančan v rdečem dresu Andrej Hebar je že dolgo zelo priljubljen med privrženci Jesenic. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Ljubljančan v rdečem dresu Andrej Hebar je že dolgo zelo priljubljen med privrženci Jesenic. FOTO: Roman Šipić

Hokejisti so pridrsali do zadnjega kroga v drugem delu alpske lige. Tako bo nocoj, malo prej 23. uro, jasno, s kakšnim startnim izhodiščem bodo posamezna moštva vstopila v končnico. Začetek te bo v četrtek, lovoriko iz prejšnje sezone bo branila Olimpija, ki pa v zadnjih tednih še zdaleč ne deluje tako prepričljivo kot pred enim letom.

Takrat je redno premagovala tudi večne tekmece z Jesenic, zdaj je z njimi drugič zapored izgubila. In železarji so jo prehiteli na lestvici, sploh prvič v tem drugem delu, v katerem so zmaji startali s štirimi točkami nagrade za učinek iz jesenskih mesecev. Gorenjci so povrhu v zadnjem hipu ujeli nastop med izbrano šesterico z že zagotovljeno končnico, nagradnih točk niso imeli.
Jan Muršak se je pred enim letom poslovil od reprezentančnega dresa, odločitve ne bo spreminjal. FOTO: Igor Zaplatil
Jan Muršak se je pred enim letom poslovil od reprezentančnega dresa, odločitve ne bo spreminjal. FOTO: Igor Zaplatil

A pozneje so Jeseničani močno dvignili raven igre, ljubljansko moštvo vsaj zdaj še zdaleč ne deluje tako prepričljivo kot v nekaterih prejšnjih nastopih med sezono, denimo, na prejšnjem derbiju v Podmežakli, ko se je veselilo zmage celo z 7:0!

Tokrat je tritisočglava množica na Gorenjskem videla le en gol, zabil ga je Ljubljančan v jeseniškem dresu Andrej Hebar, zavoljo svoje srčnosti prav posebej priljubljen med številnimi privrženci Jesenic. Slednje je predvsem navdušil napadalni pristop gostiteljev v uvodni tretjini, ti so si priigrali številne priložnosti, največji krivec, da ni bilo že takrat ploščka v mreži gostov, pa je bil Žan Us, vratar zmajev, sicer učenec kranjske hokejske šole. Stal je tudi že v vratih jeseniškega moštva, ni jih bilo malo na tribunah Podmežakle, ki so tedaj, po koncu sezone 2016/17, obžalovali njegov odhod iz vrst železarjev.

A vsaj v zadnjih dneh se v Zgornjesavski dolini ne pritožujejo nad vratarjevim deležem – na zadnjih treh tekmah skupaj so Jeseničani prejeli le en gol! Žiga Kogovšek je imenitno nadomestil poškodovanega prvega čuvaja jeseniške mreže Antoina Bonvalota. Novi up gorenjske zasedbe je moral ohraniti mirno kri in zbranost zlasti v tretjem delu igre, ko so zmaji precej bolj aktivno pristopili svojim nalogam kot v prvih 40 minutah.
 

Muršaka ne bo več med risi


Pod drobnogledom so bili kajpak tudi učinki posameznih kandidatov za reprezentančni dres med odštevanjem do tivolskega SP skupine B (od 27. aprila do 3. maja). Postavi Slovenije bodo botrovale tudi predstave slovenskih igralcev pri tujih klubih, denimo četverice v EBEL: Roka Tičarja (KAC), Mihe Zajca (Innsbruck), Anžeta Kuralta (Fehervar) in Kena Ograjenška (Graz). Selektor Matjaž Kopitar si seveda precej obeta od sijajnega dvojca Miha Verlič-Jan Urbas pri Bremerhavnu v močnem nemškem prvenstvu, na Češkem vidne vloge pripadajo Žigi Jegliču, Gašperju Krošlju (oba Mlada Boleslav) ter Blažu Gregorcu (Vitkovice Ostrava), na švicarskem ledu Janu Muršaku (Bern) in Robertu Saboliču (Ambri-Piotta).


Jasno je, da že domala poldrugo desetletje slovenski hokej na najvišji ravni vrhunsko predstavlja Anže Kopitar (Los Angeles Kings), edini ob njem med prej omenjenimi z izkušnjami iz NHL je Muršak. A jasno je, da 31-letnega Štajerca ne bo več med risi. »Selektor Kopitar je bil pri meni v Švici, pogovorila sva se, ponudil mi je priložnost za slovo od reprezentance na prvenstvu v domovini. Zahvalil sem se mu, ob tem pa dejal, da sem se po dolgem razmisleku lani odločil prekiniti reprezentančno pot. Nekorektno bi bilo tako do prejšnjega selektorja Iva Jana, ki sem mu to takrat sporočil, kot tudi do soigralcev, če bi zdaj odločitev spreminjal,« nam je povedal odličen napadalec. Od Berna se bo po koncu te sezone poslovil in hokejsko pot nadaljeval pri drugih delodajalcih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije