F1

Hamiltonu kazen odnesla rekord

Svetovni prvak v F1 ni izenačil rekorda Michaela Schumacherja po številu zmag. Na ogrevanju za VN Rusije je na nedovoljen način izvajal simulacijo starta.
Fotografija: Lewis Hamilton se je zaradi kazni spotil. FOTO: Kiril Kudrjavcev/Reuters
Odpri galerijo
Lewis Hamilton se je zaradi kazni spotil. FOTO: Kiril Kudrjavcev/Reuters

Na dirki svetovnega prvenstva formule 1 za VN Rusije je zmagal Finec Valtteri Bottas (Mercedes). Njegov moštveni sotekmovalec, svetovni prvak in vodilni v seštevku sezone Britanec Lewis Hamilton je bil zaradi kazni le tretji, tako da mu ni uspelo izenačiti rekorda Michaela Schumacherja po številu zmag v SP. Konec tedna v Rusiji, ki ga je zaznamovala tudi vrnitev gledalcev v večjem številu (v olimpijskem mestu si je preizkušnjo ogledalo približno 30.000 navijačev, kar je največ doslej v koronski sezoni), so vsi pričakovali, da bo Schumacherjev rekord izenačen. Dosežek 91 zmag se je dolgo zdel neulovljiv, a Hamilton je v zadnjih sezonah z njihovim kopičenjem napovedal, da ga bo počasi ujel. Tokrat bi ga lahko izenačil, toda kršenje malo znanega pravila ga je stalo novo najvišjo stopničko. V soboto je sicer vse naredil prav, dosegel je 96. pole position v karieri in zdelo se je, da ga nič ne more ustaviti. Toda zataknilo se je pri pravilih oziroma njihovem poznavanju. Hamilton je namreč po oceni vodstva dirke na ogrevanju na nedovoljen način preizkušal starte oziroma izvajal simulacijo startnega postopka. Epilog sta bili dve petsekundni kazni, združeni v en desetsekundni kazenski postanek po njegovem obisku boksov. »Zaradi tistih startov na ogrevanju si dobil kazen, po pet sekund za vsakega. Izgubil boš vodstvo,« so ga obvestili iz moštva po radijski zvezi. »Kje pa to piše v pravilih?« se je čudil Hamilton.

Rekord Ledenega moža

A ni pomagalo, moral je na postanek, za nameček pa je zdaj že zelo blizu meje, ko bo morda moral še izpustiti katero dirko. Dirkačem namreč kršitve seštevajo, dobivajo kazenske točke. Hamilton je z zadnjima zdaj pri desetih, za 12 pa sledi prepoved nastopa na eni dirki. Britanec je bil v vodstvu, dokler ni izvedel za kazen. Ko jo je odslužil in ko so postanke opravili še drugi, je bilo jasno, da bo brez težav tekmecev težko prišel višje kot do tretjega mesta. Bottas je bil trdno v vodstvu, Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) pa prav tako trdno na drugem mestu. Takšen vrstni red je ostal do konca. Za Bottasa je zmaga v Sočiju druga v sezoni in skupno deveta v karieri. Kljub nekaj izgubljenim točkam je Hamilton še vedno prepričljivo prvi v SP (205 točk), Bottas ostaja drugi (161), Verstappen pa tretji (128). Kimi Räikkönen je izenačil rekord po številu nastopov. Kot je sporočila krovna zveza Fia, je bila zanj ta dirka že 322. v karieri, s čimer se je izenačil z Brazilcem Rubensom Barrichellom. Kariero je Ledeni mož, kot je vzdevek Finca, začel pred 19 leti, leta 2007 pa je kot vrhunec dosegel naslov svetovnega prvaka, doslej zadnjega za Ferrari.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije