NOVA TRAGEDIJA

Gore nad Jezerskim zahtevale življenje vrhunskega slovenskega alpinista

Objavljeno 18. januar 2020 06.50 | Posodobljeno 18. januar 2020 08.15 | Piše: STA, S. U.

Bil je član vrste izjemnih slovenskih alpinističnih odprav.

FOTO: Reuters
Pri sestopu v gorah nad Jezerskim je včeraj popoldne življenje izgubil 43-letni vrhunski alpinist Grega Lačen, ki izhaja iz Črne na Koroškem in je bil član vrste izjemnih slovenskih alpinističnih odprav, na spletnih straneh poroča Večer.

Po do zdaj znanih informacijah je Lačen, ki je z družino živel na Prevaljah, življenje izgubil pri sestopu z enega od vršacev nad Jezerskim, kjer je v četrtek in danes plezal z izkušenim alpinističnim kolegom Andrejem Gradišnikom. Lačen je osvojil številne vrhove v uspešnih plezalnih odpravah. Med drugim je bil član odprave Ski Everest 2000 na čelu z Davom Karničarjem. Leta 2012 je vodil prvo samostojno koroško odpravo v gorovje Karakorum.


Dava položili v grob k bratu, mami in očetu


Preplezala ogromno smeri

Z Gradišnikom sta preplezala ogromno smeri, med drugim sta v Kirgiziji ponovila najznamenitejšo smer v dolini Ak Su (Perestroika Crack). Lačen je vodil tudi alpinistično odpravo Koroška 8000 Broad Peak v letu 2012. Lačen je umrl na dan, ko so se v okviru koroškega festivala v Mežici spominjali Karničarja, ki je umrl septembra lani v delovni nesreči na Jezerskem.
Deli s prijatelji