SKOKI

Goldi bi dal Lanišku najvišjo možno oceno

Najboljši smučarski skakalci že danes v lov na točke v Titisee-Neustadtu. Slovenke so šele v sredo dočakale svojo opremo iz Lillehammerja.
Fotografija: Anže Lanišek ima lepe spomine na Titisee-Neustadt. FOTO: Markku Ulander/Reuters
Odpri galerijo
Anže Lanišek ima lepe spomine na Titisee-Neustadt. FOTO: Markku Ulander/Reuters

Najboljši smučarski skakalci in skakalke so se zbrali v Titisee-Neustadtu, kjer so šele v nedeljo dočakali zeleno luč za izvedbo preizkušenj konec tega tedna, potem ko so s skrajnimi napori tik pred zdajci vendarle zasnežili veliko napravo Hochfirst. Že danes (11.45) bodo nove točke lovili skakalci, jutri se jim bodo na tekmi mešanih ekip (11.45) pridružile skakalke, v nedeljo pa bosta na sporedu še ženska (12.15) in moška posamična preizkušnja (15.45).

Kakor so razkrili nemški organizatorji, je prireditev rešil »ledenik v Črnem gozdu«. »V prejšnji zimi smo izdelali dovolj umetnega snega in ga čez poletje shranili v Schmiedsbachtalu, kar se je izkazalo za popoln uspeh,« so zaupali, na kakšen način jim je uspelo pobeliti skakalnico na jugozahodu Nemčije, na kateri so že večkrat nase opozorili tudi Slovenci.

Navsezadnje si rekord na njej s 148 metri izpred šestih let lasti Domen Prevc, v prejšnji sezoni pa je v Titisee-Neustadtu blestel Anže Lanišek, ki je konec januarja letos obe tamkajšnji tekmi končal na odličnem drugem mestu za dvakratnim domačim zmagovalcem Karlom Geigerjem. Domžalski as se je tudi v tej sezoni že dvakrat zavihtel na oder za najboljše skakalce na svetu, po drugem mestu v Visli je v Ruki odjadral do novega rekorda in zmage.

Laniška hvali tudi Schuster

Za imenitno predstavo na Finskem si je Lanišek prislužil pohvale tudi tujih poznavalcev skokov. Legendarni Andreas Goldberger, ki je prejšnji teden praznoval abrahama, ni skrival navdušenja nad Anžetovim rekordnim skokom (149 m). »To je bil res super nastop! Rekord s telemarkom, fascinantno!« je 50-letni Avstrijec pospremil Laniškov polet in se čudil ocenam (trikrat 19,0 in dvakrat 19,5), ki so mu jih namenili sodniki.

»Le kaj mu lahko vzameš pri tako dolgem skoku s takšnim doskokom? Za takšen nastop bi ga lahko brez slabe vesti nagradili z dvajsetico,« je za avstrijsko nacionalno televizijo ORF razmišljal Goldi, s katerim se je na Eurosportu strinjal tudi Werner Schuster. »Anžetovi odskoki so v zadnjem obdobju sila natančni, prehodi čez hrbtišče izjemno harmonični, v telemark pa doskoči pri vseh daljavah. Nobenega dvoma ni več, Lanišek je zdaj št. 1 v Sloveniji,« je poudaril avstrijski strokovnjak, ki je več kot deset let uspešno vodil nemško reprezentanco.

Kakor koli že; slovenski skakalci, ki so zaradi velike gneče v zasneženi Planici zadnje treninge opravili v miru na ledeni smučini in plastičnem doskočišču v Kranju, so se že v sredo odpeljali v Nemčijo, glavni trener Robert Hrgota pa ni spreminjal ekipe; ob Lanišku bodo torej naše barve v Titisee-Neustadtu branili še Žiga Jelar, Lovro Kos, Timi Zajc ter brata Domen in Peter Prevc.

Od slovenskih skakalk, ki so šele predvčerajšnjim dočakale opremo iz Lillehammerja, se bodo na Hochfirstschanze dokazovale Urša Bogataj, Ema Klinec, Nika Križnar, Nika Prevc in Maja Vtič, medtem ko je Katra Komar ostala doma iz osebnih razlogov. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije