DIRKA PO FRANCIJI

Froome nedolžen na francosko pentljo

Mednarodna kolesarska zveza Chrisa Frooma oprostila vseh dopinških obtožb.
Fotografija: Chris Froome je z oprostitvijo že slavil eno zmago, drugo si želi prikolesariti poleg Slavoloka zmage. FOTO: AP
Odpri galerijo
Chris Froome je z oprostitvijo že slavil eno zmago, drugo si želi prikolesariti poleg Slavoloka zmage. FOTO: AP

PARIZ – Saj nismo naivni, da bomo kar mirno požrli zadnjo blamažo, to je premila beseda, Mednarodne kolesarske zveze (UCI). Potem ko je zvezdniku Chrisu Froomu, štirikratnemu zmagovalcu dirke Tour de France, grozilo, da ga v soboto ne bo na startni črti 105. francoske pentlje, prireditelji so mu s sporočilom njegovi ekipi Sky do razrešitve njegovega dopinškega primera izrekli nedobrodošlico, je UCI zmigal rit. Le dan pozneje je sporočil, da so 33-letnega Britanca oprostili obtožb o dopingu s septembrske Vuelte a España, zadeva se je sicer kot jara kača vlekla vse od decembra, in zaprli njegov primer.

»UCI se zaveda, da bo odločitev povzročila množične odzive, a poudarja, da je bila sprejeta na podlagi mnenja strokovnjakov, napotka Svetovne protidopinške agencije in skrbnega preverjanja vseh dejavnikov v zadevi,« so pojasnili pri mednarodni zvezi. A sporočilo za kolesarski svet je v tem primeru povsem napačno.

Mednarodna zveza je s svojo hinavsko potezo, zmagali so finančni interesi, zaprla usta tudi prirediteljem Toura in francoskemu olimpijskemu komiteju. Ta naj bi do jutri prinesel dokončno odločitev o nastopu v Keniji rojenega kolesarja. Tako organizatorji francoskega kroga kot olimpijski funkcionarji namreč formalnopravno zdaj nimajo več nobenega trdnega argumenta, da Chrisu Froomu prepovedo kolesarjenje po Franciji, zavrnitev bi temeljila le na moralnih načelih.

Pa tudi takšno odločitev bi razvpiti britanski as zlahka zavrgel s pomočjo Mednarodnega arbitražnega razsodišča za šport (CAS). So se pa prireditelji Toura, ko so bili pritisnjeni ob steno, odločili, da Froome lahko tekmuje na letošnjem francoskem krogu. Z zadnjo odločitvijo je poniknila bilka kredibilnosti UCI, kaos v etičnem pomenu besede pa bo zdaj na Touru popoln.
Chris Froome je z oprostitvijo že slavil eno zmago, drugo si želi prikolesariti poleg Slavoloka zmage. FOTO: AP
Chris Froome je z oprostitvijo že slavil eno zmago, drugo si želi prikolesariti poleg Slavoloka zmage. FOTO: AP

»Nikoli nisem dvomil o tem, da bodo zavrgli moj primer. Zaradi preprostega razloga, ker sem vseskozi vedel, da nisem storil nič napačnega. Že od otroštva boleham za astmo in vedno sem natančno vedel, kakšna so pravila pri uporabi zdravila,« je kljub trdnosti v njegovih besedah odleglo Chrisu Froomu, za katerega je bil argument Svetovne protidopinške agencije o oprostilni sodbi tudi ta, da povečana vsebnost salbutamola ni bila nujno posledica namena, da bi kolesar goljufal.

Vodja ekipe Sky Dave Brailsford pa je navrgel: »Posameznik ima lahko zaradi metabolizma različne rezultate na dopinških kontrolah v nekaj dneh, čeprav je vzel enak odmerek salbutamola. Pregled vseh enaindvajsetih kontrol z Vuelte je pokazal, da je bil tisti v 18. etapi v predvidenem razponu odmika, kolesar pa je vzel dovoljeno količino salbutamola.«

No, vse ima tudi drugo plat medalje, Italijana Alessandro Petacchi in Diego Ulissi sta bila v letih 2007 in 2014 kaznovana zaradi pretiranega odmerka zdaj že zloglasnega salbutamola. Chris Froome je tako zadržal lansko zmago z Vuelte in letošnjo z Gira d'Italia, če pa tudi letos dobi Tour, se bo pridružil Francozoma Jacquesu Anquetilu, Bernardu Hinaultu, Belgijcu Eddyju Merckxu in Špancu Miguelu Indurainu, ki so na francoski kolesarski pentlji slavili po petkrat.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije