Francosko prvenstvo je podcenjeno

Jure Zdovc je novi trener košarkarskega kluba iz Pariza. Stvari ne bodo preproste, je pa liga dobavitelj NBA.
Fotografija: Pariški košarkarji bodo plesali po notah Jureta Zdovca. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Pariški košarkarji bodo plesali po notah Jureta Zdovca. FOTO: Roman Šipić

Le dve mesti lahko nosita naziv najbolj romantičnega na svetu, Benetke in ... Pariz. In v slednjega odhaja košarkarska legenda, zdaj trenerska Jure Zdovc. Vadil bo, po pogodbi dve sezoni, Boulogne-Levallois, bolj uradno Metropolitans 92, kakor je po številnih združitvah in razdružitvah nova različica imena prestolničnega kluba.

»Vesel sem, da so me izbrali in mi zaupali to vlogo, danes ni preprosto s tem, se že veselim nove naloge. Predstavili so mi, da gre za ambiciozen projekt,« začne mož, ki je pečat v Franciji igralsko pustil z naslovom evropskega klubskega prvaka z Limogesom leta 1993. No, leta 1997 je s klubom Paris Racing postal tudi francoski prvak.

»To je pripomoglo k angažmaju, da smo nekdanji igralci, zvezdniki iz mednarodnih vod, tam pustili pečat. Kajti tujcem je danes težko dobiti službo,« je nadaljeval. Francoska košarkarska liga finančno ni več tista iz starih časov, denimo Limogesa in Pau-Ortheza, a Jure opominja na zelo pomembno malenkost. »V zadnjih letih največ košarkarjev v ligo NBA prihaja ravno iz francoskega prvenstva. Ta liga je podcenjena, gre za izjemno izenačeno tekmovanje. Veliko je telesno, atletsko sposobnih košarkarjev iz nekdanjih kolonij. Po klubski moči sicer prednjačita Monaco, ta se je izkazal tudi v evropskih tekmovanjih, in Asvel, a kot že omenjeno, gre za močno in kakovostno poravnano tekmovanje. Pri moji novi ekipi je cilj boj za naslov francoskega prvaka, gre za klub iz glavnega mesta, raven želijo dvigniti višje. A to bo vse prej kot lahko, to je občutil tudi Sašo Filipovski v Monacu, stvari niso preproste. Veliko trenerjev je bilo tam, pa jim ni uspelo, tudi denimo Panagiotis Giannakis in Duško Vujošević v Limogesu,« opominja nekdanji selektor slovenske reprezentance.
 

Zanimivi Slovenci


Za pariški klub je že podpisal bošnjaški košarkar Miralem Halilović, prihaja iz Orléansa, je pa najboljši strelec lige, zdaj ustavljene, v sezoni 2019/20, povprečje 17,6 točke na tekmo.

»Nekaj tujcev bo seveda še trebs poiskati, a je zdaj še mnogo prezgodaj, da bi začeli razmišljati o nakupih. Trenersko pogodbo s klubom sem podpisal denimo šele v četrtek, zdaj je zaradi razmer tudi otežena komunikacija. Za razmišljanje o novih igralcih imamo čas, ni pa izključeno, da bo za prihod v Pariz zanimiv tudi kakšen slovenski košarkar,« je sklenil Jure Zdovc. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije