NA OI 2018

FOTO: Ganljivo slovo divjih risov

Hokejska reprezentanca optimistično odpotovala na svoje druge OI. Uspeh iz Sočija 2014, ko so bili celo sedmi, bo težko ponoviti.
Fotografija: Rok Tičar tvori udarni napad slovenske reprezentance z Robertom Saboličem in Žigo Jegličem.
Odpri galerijo
Rok Tičar tvori udarni napad slovenske reprezentance z Robertom Saboličem in Žigo Jegličem.

BRNIK – Hokejisti veljajo za trdožive moške, ki ne poznajo pardona, ko gre na ledu zares. Tudi sicer v glavnem slovijo kot odločni fantje, s katerimi ne velja češenj zobati, če se položaj zaplete zaradi tega ali onega. No, včeraj pa smo slovenske hokejske rise na olimpijske igre v Južno Korejo pospremili v pravem družinskem ozračju. V glavni avli brniškega letališča je kar mrgolelo postavnih fantov, njihovih žena in deklet ter otročadi, ki si je tako ali drugače krajšala čas do odhoda očetov na največji športni dogodek. »Jaz treniram hokej v Nemčiji,« se je pohvalil Julian, plavolasi malček v dresu slovenske reprezentance, sin branilca Aleša Kranjca, ki si služi kruh v Crimmitschauu.

Uspešni le kot ekipa

Pri Hokejski zvezi Slovenije so se potrudili za prisrčen odhod reprezentance v Pjongčang, kjer bo že drugič zapored igrala na olimpijskem turnirju. Spomnimo, pred štirimi leti so se risi v ruskem Sočiju senzacionalno uvrstili v četrtfinale, na poti do tja pa premagali Slovaško in Avstrijo. Na koncu so izbranci takratnega selektorja Matjaža Kopitarja osvojili fenomenalno sedmo mesto med dvanajstimi moštvi. Zanimivo, da bodo tudi tokrat na azijskih tleh v predtekmovanju igrali proti istim tekmecem kot v Sočiju: ZDA (14. februarja ob 13.10 po slovenskem času), Rusiji (16. februarja ob 8.40) in Slovaški (17. februarja ob 13.10).

»Vemo, da je javnost zaradi rezultata iz Sočija lačna novega uspeha. Tudi mi si želimo podobno, zavedamo pa se, da bomo morali biti vsako minuto bivanja v Južni Koreji stoodstotno osredotočeni na svoje naloge. Uspešni smo lahko le kot ekipa, saj nimamo velikih zvezdnikov. Vemo, da Anžeta (Kopitarja, op. p.) ni z nami, tako da bomo morali borbati eden za drugega,« je jasno napovedal član udarnega napada Rok Tičar, ki se je podobno kot kolegi kar malce težko poslovil od svoje mlade družinice. Ampak vrhunski športniki in člani njihove družine so že navajeni takšnega življenjskega ritma, ko pa gre za olimpijske igre, ima vse skupaj še poseben pridih, prežet s častjo in ponosom.


Z igralci in spremljevalno ekipo na Brniku tokrat ni bilo selektorja, Finca Karija Savolainena, ki se je skupaj s svojim rojakom in svetovalcem Ristom Dufvo na Daljni vzhod odpravil kar iz domovine skupaj s finsko hokejsko reprezentanco. Sta se pa z igralci pozdravljala predsednik HZS Matjaž Rakovec ter generalni sekretar in vodja reprezentance Dejan Kontrec. »Prav gotovo so glede na minule rezultate upravičena pričakovanja po dobrih igrah. Jaz še kar verjamem, da smo sposobni ponoviti rezultat iz Sočija,« je Rakovec kar žarel od optimizma, s katerim je zagotovo okužil vso odpravo. Hokejisti so imeli zares imeniten odhod na igre, ob tem pa imajo že od Sočija tesne vezi s preostalimi člani olimpijske reprezentance. Prav vsakemu so namenili hokejski dres z osebnim priimkom. »Imamo pravi ekipni duh in to poskušamo prenesti na preostale udeležence iger. Tega smo se spomnili že na prejšnjih igrah, to je prelomilo zid med hokejisti in drugimi športniki. Zdaj smo res zelo povezani, medsebojno se spodbujamo,« je pojasnil šef HZS, ki je prav tako zelo zadovoljen s pripravami na OI ter vso logistiko in podporo Olimpijskega komiteja Slovenije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije