ROKOMET

Fine Dance bo treba (pre)tepsti

Slovenski rokometaši verjamejo, da lahko na kolena spravijo tudi svetovne prvake in favorite EP.
Fotografija: Borut Mačkovšek se bo moral proti Dancem bolje naravnati in parati mrežo od daleč. FOTO: Marton Monus/Reuters
Odpri galerijo
Borut Mačkovšek se bo moral proti Dancem bolje naravnati in parati mrežo od daleč. FOTO: Marton Monus/Reuters

Povsem drugačna tekma kot proti Severni Makedoniji čaka slovenske rokometaše nocoj ob 20.30. Na startu 15. evropskega prvenstva jih je zavirala vloga favoritov, toda vseeno so prišli do pomembne zmage. Proti Dancem bosta vlogi zamenjani, pritisk bo na svetovnih prvakih, igralci selektorja Ljubomirja Vranješa pa se zavedajo, da lahko veliko več dobijo, kot izgubijo. Kadar je tako, so zelo nevarni. Se v Debrecenu pripravlja lepo presenečenje?

Zmaga proti Makedoncem je Slovencem tako rekoč zagotovila nastop v glavnem delu eura in selitev v Budimpešto, veliko bolj mamljivo okolje od mrzlega in vetrovnega Debrecena, kjer na poledenelih ulicah le redko srečaš človeka, še redkeje takšnega, ki zna več kot pet angleških besed. V metropoli si lahko obetajo tudi večjo podporo navijačev. Toda če želijo imeti resne možnosti za ponovitev polfinala iz Stockholma, bodo morali v največjo rokometno dvorano MGM Dome prenesti kakšno točko.

Ponovitev scenarija iz Švedske 2020 bi bila nadvse dobrodošla. Tam so v Göteborgu po mučenju s Poljaki poleteli in šokirali gostitelje. Če je njegov predhodnik Veselin Vujović naredil preskok, ko je po prvi zmagi proti Španiji fante odpeljal v Rio in Nemcem vzel prvo točko, bi bil Vranješev logični izziv premagati danski in potem v drugem delu francoski urok. V tem primeru bi se Slovenija gotovo spet borila za kolajne.

Lažje reči kot storiti, toda nova zgodba, nova priložnost. Od igralcev, ki so občutili dansko moč v četrtfinalu OI 2016, jih je v reprezentanci zgolj še pet: Blaž Blagotinšek, Blaž Janc, Jure Dolenec, Vid Poteko in Miha Zarabec.

»Pomladili smo reprezentanco, veliko je debitantov, ki so prebili led. Če želimo premagati Dansko, moramo biti veliko boljši kot proti Makedoncem. Rezerv je dovolj. Lažje je igrati, če nisi favorit, vseeno pa moramo prikazati skoraj popolno tekmo, če želimo presenetiti svetovne prvake. Nemogoče ni, verjamem v našo kakovost. Gremo na glavo, ker vsi vemo, kaj nam ta tekma prinaša. Na Švedskem smo premagali Švede in videli, kako je, če prideš naprej z dvema točkama. Če želimo narediti nekaj resnega tukaj, je treba premagati Dansko, a daleč od tega, da bi si zato nalagali nepotreben pritisk,« je pri 25 letih že med bolj izkušenimi član Barcelone, zmagovalec lige prvakov.

Taktični dvoboj Skandinavcev

Tudi njegov soimenjak Blagotinšek verjame v podvig. »Če so lahko v kvalifikacijah Dance premagali Makedonci, jih lahko tudi mi. Nismo favoriti, ampak vseeno lahko na igrišče pritečemo z dvignjenimi glavami,« pravi član Veszprema in eden od ključnih mož v obrambi. Če je ta proti Dancem stala na črti in krotila krožne napadalce, se bo proti Dancem osredotočala na strelce iz razdalje. Vranješev adut bi lahko bil Poteko, ki ve, da finim Dancem ne paše kontakt, da ne marajo bolečine, zato jih bo treba prijeti globoko v polju. »Res bo to čisto drugačna tekma, ne smemo jim pustiti odprtih metov.«

Zanimivo bo videti taktični dvoboj skandinavskih strategov in dolgoletnih tekmecev iz bundeslige, ko je Vranješ vodil Flensburg in Nikolaj Jacobsen Rhein-Neckar.

»Dobro se poznava in verjamem, da je to rahla prednost zame, saj jaz vem več o Dancih kot on o Slovencih,« se je malce pošalil Ljubo, ki upa, da bodo Slovenci sprostili ročno zavoro in pokazali pravo vrednost. Morda bo v vratih presenetil z Urhom Kastelicem, ki je višji od Jožeta Baznika in ima večji razpon rok, zato bi lahko bolje krotil strele pod prečko, zaščitni znak danskih ostrostrelcev. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije