FORMULA 1

Ferrarijevi računi brez krčmarja

Na veliki nagradi Rusije v formuli 1 dvojna zmaga Mercedesa. Lewis Hamilton naredil naslednji korak k šestemu naslovu prvaka.
Fotografija: Mercedesova dirkača Lewis Hamilton in Valtteri Bottas sta se takole veselila dvojne zmage v Sočiju. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mercedesova dirkača Lewis Hamilton in Valtteri Bottas sta se takole veselila dvojne zmage v Sočiju. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – V olimpijskem Sočiju je vse kazalo na to, da se bodo pri Ferrariju po Spa-Francorchampsu (Charles Leclerc), Monzi (Leclerc) in Marini Bay (Sebastian Vettel) veselili še četrte zaporedne zmage v formuli 1. Leclerc je bil namreč znova prepričljivo najhitrejši v kvalifikacijah, Vettel pa je najbolje potegnil s tretjega startnega položaja in se na koncu dolge ravnine prebil mimo moštvenega sotekmovalca za dvojno vodstvo poskočnih vrancev.

Kot se je izkazalo malo pozneje, je šlo pri tem za izjemno sodelovanje Ferrarijevih dirkačev; Vettel je izkoristil Charlesovo zavetrje, da se je izstrelil mimo Mercedesovega zvezdnika Lewisa Hamiltona in se obenem še mimo Leclerca odpeljal v ospredje. Po vnaprej sklenjenem dogovoru bi moral 32-letni Nemec nekaj krogov pozneje enajst let mlajšega Monačana spet spustiti predse, a Vettlu, ki je pred tednom dni po debelem letu spet okusil slast zmage, očitno ni bilo ravno do tega.

Z izgovorom, da bi si rad privozil še nekaj zaloge pred Hamiltonom & Co., je vztrajal v vodstvu, pri čemer je – kakor je na avstrijski nacionalni televizijski postaji ORF ugotavljal tudi nekdanji dirkač Alexander Wurz – očitno upal, da bi se za njim zgodilo kaj nepredvidenega in bi lahko do konca ostal spredaj. Ferrarijevim strategom tako ni preostalo drugega, kot da so preklopili na načrt C, pri čemer so Leclerca mirili, da bodo prvotni vrstni red znova vzpostavili v drugem delu dirke.
 

Vettel preklinjal motor


A to je bil, kot se je izkazalo pozneje, račun brez krčmarja, saj je Vettel v 28. krogu kar na lepem upočasnil vožnjo in zaradi okvare pogonskega agregata zapeljal s proge. »Pripeljite že nazaj 12-valjne motorje!« je prek radijske zveze preklinjal razočarani Nemec, pri čemer se je jezil na zdajšnje šestvaljnike, ki imajo bolj zapleten hibridni sistem. Virtualni varnostni avtomobil so najbolje izkoristili pri Mercedesu, ki so s hitro menjavo gum na prvi dve mesti spravili obe srebrni puščici, tako da se je še Hamilton čudil nad tem, da je pred Leclercom tudi njegov moštveni sotekmovalec Valtteri Bottas.


Toda 21-letni Monačan je bil blizu, vendar nikakor ni mogel mimo devet let starejšega Finca, ki je z drugim mestom zaokrožil Mercedesovo popolno slavje. Hamilton, ki je imel v cilju 3,829 sekunde naskoka pred Bottasom in 5,212 pred Leclercom, je tako nekoliko nepričakovano slavil že deveto letošnjo in skupno 82. zmago v formuli 1. »Ferrarija sta bila na začetku zares izjemno hitro, toda mi nismo obupali. Opravili smo neverjetno delo, v takšnem slogu moramo tudi nadaljevati,« je poudaril 34-letni Anglež, ki mu je prikimal tudi Bottas.

»Glede na to, da sem startal s četrtega položaja, je drugo mesto odličen rezultat. Za ekipo je to velika zmaga,« je omenil 30-letni Finec. Leclerc – razumljivo – ni bil najbolj zadovoljen z izkupičkom. »Lepo, da sem spet na stopničkah, še lepše bi bilo, če bi bila na njih oba Ferrarijeva dirkača in če bi zmagali,« je dejal Monačan. Naslednja dirka bo 13. oktobra v Suzuki. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije