EVROPSKO PRVENSTVO

Dvojna zmaga Janje in Mie

Na EP v kombinaciji Garnbretova do tretjega zlata. Slovenski uspeh dopolnila Kramplova s srebrom.
Fotografija: Zlata Janja Garnbret in srebrna Mia Krampl v žlahtnem objemu FOTO: Andreas Gebert/Reuters
Odpri galerijo
Zlata Janja Garnbret in srebrna Mia Krampl v žlahtnem objemu FOTO: Andreas Gebert/Reuters

Janja Garnbret je postala prva zmagovalka nove discipline športnega plezanja, kombinacije balvani-težavnost. Kot prva je na istem evropskem prvenstvu osvojila tri naslove, trojček zmag, po težavnosti in balvanih še v kombinaciji, ta disciplina bo na olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu.

Za popoln slovenski dan v Münchnu je z drugim mestom poskrbela Mia Krampl. V kombinaciji so se tekmovalke rangirale po povsem novem točkovanju. Na voljo je bilo 200 točk, 100 točk v balvanih in 100 točk v težavnosti. V obeh finalnih krogih, v katerih se je merilo osem finalistk, je slavila Janja Garnbret, ki je že z osvojenimi štirimi balvani, tremi v prvem poskusu, in enem v dveh, osvojila največ, 99,9 točke. Tudi v težavnostnem delu plezanja je Garnbretova potrdila status najboljše, ko je osvojila vrh smeri ter svoj tretji naslov evropske prvakinje v bavarski prestolnici potrdila z rekordnim izkupičkom 199,9 točke.

Slovenska zvezdnica športnega plezanja je vselej pred vsemi.
FOTO: Andreas Gebert/Reuters
Slovenska zvezdnica športnega plezanja je vselej pred vsemi. FOTO: Andreas Gebert/Reuters

»Zelo mi je bilo všeč, navijači so bili res neverjetni ves teden. Tokratni dan je bil čustveno težak, a s podporo množice je bilo lažje tekmovati. Še enkrat hvala vsem, uživala sem,« je po tretjem zlatem odličju povedala Janja Garnbret.

Slovensko presenečenje

Presenetljivo dobro se je v balvanski rundi finala odrezala Mia Krampl. Po prvem delu je bila tretja z 80,9 točke, dvema vrhovoma v prvem poskusu, enim v dveh in cono. V težavnosti pa je splezala vse do vrha ter si zagotovila kolajno z izkupičkom 180,9 točke ter priborila dvojno slovensko zmago v bavarski prestolnici.

Posamični težavnostna in balvanska tekma na prvenstvu stare celine sta predstavljali kvalifikacijska kroga za uvrstitev v finale kombinacije po posebnem točkovanju. Na poti do super finala je Garnbretova osvojila rekordnih 2000 točk, Kramplova, ki je bila četrta v težavnosti in 21. balvanih, je bila v tej razvrstitvi sedma. Danes bo še moški finale kombinacije z Luko Potočarjem med najboljšo osmerico.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije