SMUČANJE

Drznejši in zrelejši nad pomisleke

Ob Ilki Štuhec konec tedna od slovenskih smučarjev največ obeta Žan Kranjec. Tretji veleslalomist sveta se je pripravljal z Američani, Francozi, Avstrijci, Nemci.
Fotografija: Žan Kranjec po treningih na snegu vzdržuje tudi telesno moč. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Žan Kranjec po treningih na snegu vzdržuje tudi telesno moč. FOTO: Facebook

Žan Kranjec je v novo smučarsko sezono startal kot tretji veleslalomist sveta in že ob prvi priložnosti na uvodni tekmi za svetovni pokal v Söldnu potrdil svoj status. Čeprav je od uspeha na Tirolskem, s katerim je vknjižil četrte stopničke v karieri, minil poldrugi mesec, je prepričan, da veleslalomski premor pred jutrišnjo tekmo ne bo vplival nanj. »Na smučeh se počutim dobro. Bolje kot prejšnja leta,« je samozavesten 27-letnik.

V Söldnu je pokazal mentalno zrelost. Če si je ob kateri prejšnji uvrstitvi na stopničke želel, da bi se tekma končala že po prvi progi in mu ne bi bilo treba v finale, je tokrat odločno in brez tekmovalne treme izbral popoln napad tudi na drugi progi.

Njegovi smučarski izvedbi in telesni pripravi ne gre oporekati, saj boljših v svetovnem pokalu skorajda ni, letos pa se zdi, da je storil korak naprej še mentalno – v drznosti in psihološki pripravi.

Resda je od tretjega mesta v Söldnu minil že debel mesec, a je ostal v tekmovalnem pogonu. Takoj po nastopu na slalomu v Leviju, kjer je osvojil prve točke na tem prizorišču v karieri, je s Štefanom Hadalinom in trenerskim štabom odpotoval v ZDA ter tam pilil formo za drugi veleslalom sezone. »Trenirali smo v Copper Mt., merili smo se s Francozi, Nemci, Avstrijci, Američani …« je povedal o zadnjih treningih.
 

Verjame, da je lahko med boljšimi


V Beaver Creeku, kjer bo tekmoval jutri, se ni nikoli povsem udomačil; tam je nastopil štirikrat, točke je osvojil dvakrat. Najvišje je zmogel na 14. mesto v sezoni 2017/18. »Kljub temu verjamem, da sem lahko med boljšimi. Predvsem si želim najboljše predstave s treningov prenesti na tekmo, in potem verjamem, da bom zadovoljen,« je sporočil iz Kolorada.

Odgovorni trener za tehnične discipline Klemen Bergant upa, da bo Kranjcu uspeh iz Söldna pomagal v Koloradu. »Kakšno dobro predstavo je na tem prizorišču že pokazal, res pa je, da nikoli ni sestavil celotne tekme. Se je pa v minuli zimi vendarle spoprijateljil z ZDA. Zdi se, da v glavi nima več tiste blokade, da je to Amerika in da ne more tega,« je opozoril na pogost pojav pri športnikih, ko se soočijo s pomislekom, da jim določena proga in podlaga ne ustrezata.

Pred jutrišnjo veleslalomsko tekmo v Beaver Creeku, na kateri bo nastopil še Hadalin, se bodo danes v smuku od slovenskih specialistov za hitre discipline dokazovali Martin Čater, Boštjan Kline, Klemen Kosi in Miha Hrobat. Druga preizkušnja sezone v kraljevski disciplini drevi v Kanadi čaka Ilko Štuhec, jutri bo nastopila v superveleslalomu. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije