SVETOVNO PRVENSTVO

Dopinški goljufi zasenčili tudi športne legende

Zaradi krvnega dopinga na nordijskem SP prijeli devet oseb. Skakalnica v Seefeldu ni najbolj po okusu Slovencev.
Fotografija: Avstrijec Max Hauke je eden iz peterice včeraj aretiranih smučarskih tekačev na 52. nordijskem SP na avstrijskem Tirolskem. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Avstrijec Max Hauke je eden iz peterice včeraj aretiranih smučarskih tekačev na 52. nordijskem SP na avstrijskem Tirolskem. FOTO: Reuters

SEEFELD – Čeprav je bilo pravzaprav le vprašanje časa, kdaj bodo na 52. svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju ujeli prve dopinške grešnike, je včerajšnja novica o policijskih racijah vendarle udarila kot strela z jasnega in v hipu dvignila oblak prahu. Na ta šport je spet vrgla veliko temno senco.

Aretirali pet smučarskih tekačev

Ko je zgodaj popoldne o incidentu spregovoril vodja tiskovnega središča v Seefeldu, so se okrog njega nemudoma zbrali vsi navzoči predstavniki sedme sile iz vseh koncev Evrope in tudi Severne Amerike. Toliko jih v teh dneh še ni privabila nobena novinarska konferenca z dobitniki kolajn, niti tradicionalna Fischerjeva predstavitev svojih izbranih športnikov, med katerimi je bil, denimo, tudi mladi norveški tekaški zvezdnik Johannes Høsflot Klæbo, niti medijsko srečanje z legendami, med katerimi kaže posebej omeniti nekdanja tekaška šampiona, Šveda Gundeja Svana in Finca Juho Mieta, ter avstrijskega skakalnega asa Ernsta Vettorija … Prve uradne informacije so bile zelo skope, do izčrpnejših so se znova najhitreje dokopali pri nemški televizijski postaji ARD oziroma njen znani raziskovalni novinar Hajo Seppelt, ki je specializiran prav za poročanje o prepovedanih poživilih in je navsezadnje tudi med prvimi razkrinkal ruski dopinški škandal. Kakor so izbrskali, so domači policisti preiskali prostore avstrijske, estonske in kazahstanske reprezentance. Obstajal in tudi potrdil se je sum, da so nekateri tekači le nekaj ur pred startom včerajšnje preizkušnje na 15 kilometrov v klasičnem slogu, ki jo je sicer pred Rusom Aleksandrom Besmertnihom (+2,9) in Fincem Iivom Niskanenom (+20,4) dobil Norvežan Martin Johnsrud Sundby (edini Slovenec Benjamin Črv je z zaostankom debelih štirih minut in pol zasedel 58. mesto), posegli po krvnem dopingu.

Povezave naj bi segale vse do Erfurta v Nemčiji in dr. Marka Schmidta, nekdanjega zdravnika pri kolesarskem moštvu Gerolsteiner, ki je bil že dolgo na tarči tudi nemških kriminalistov. V tokratni preiskavi so pridržali in zaslišali devet oseb, med njimi pet smučarskih tekačev: Avstrijca Dominika Baldaufa in Maxa Haukeja, Kazahstanca Alekseja Poltoranina ter Estonca Andrusa Veerpaluja in Karla Tammjärva. Enega od njih so zalotili celo z injekcijsko iglo v roki?!

Peter Prevc: Ta bo pa težka

Kar zadeva policijske preiskave, so lahko smučarski skakalci mirni, zato pa so lahko slovenski orli bolj zaskrbljeni zaradi forme, ki na žalost ni takšna, da bi se lahko na srednji napravi Tonija Seelosa (HS-109), na kateri so si Slovenke Špela Rogelj, Jerneja Brecl, Nika Križnar in Urša Bogataj priskakale nehvaležno četrto mesto za zlatimi Nemkami, srebrnimi Avstrijkami in bronastimi Norvežankami, potegovali za zares odmevne uvrstitve. Če ti skakalnica ni (pretirano) všeč, je seveda vse skupaj še toliko težje. »Ko sem prvič prišel na vrh zaletišča in si ogledal napravo, sem si sam pri sebi že mislil: 'Ta bo pa težka.' Takšni profili s položnimi naleti in dolgimi odskočnimi mizami mi zares niso najbolj všeč. Na njih težko najdem pravo ravnotežje v počepu za dober odriv. Zato ni čudno, da sem bil pri prvem (od)skoku ekstremno prezgoden. Ker nato nisem dobil takoj smuči pod sebe, me je zavrtelo. Zaradi tega sem se drugega lotil drugače in je bilo bistveno bolje. Če sem iskren, me je kar presenetilo, kako dobro mi je uspel. Čez hrbtišče sem prišel z visoko hitrostjo, če bi se še malo bolje odzval v zraku, bi lahko skočil še kakšen meter dlje,« je svoje spoznavanje s tukajšnjo skakalnico, na kateri bodo danes kvalifikacije (16.30) za jutrišnjo posamično tekmo (16.00), opisal Peter Prevc. Manj zgovoren je bil uvodoma naš najboljši (in obenem najmlajši) reprezentant v tej sezoni Timi Zajc. »Začel sem podobno povprečno oziroma slabo kot v Innsbrucku, upam, da bom tu prej odpravil napake,« si je zaželel veliki up iz SSK Ljubno BTC, medtem ko je Anže Lanišek dejal, da ima skakalnica svojevrsten profil, pri katerem ne veš prav, ali bi odskočil bolj naprej ali bolj navzgor. Čeprav slovenskim skakalcem na uvodnih preizkušnjah ni šlo po načrtih in željah, je poudaril, da je vzdušje v ekipi odlično. Svoj delež k dobremu ozračju sta skupaj s kitaristom Žigo Jelarjem prispevala tudi z glasbeno točko na nedeljskem slavju za naši srebrni tekačici Anamarijo Lampič in Katjo Višnar. »Z Žigo sva želela pripraviti presenečenje za Ano in Katjo, menim, da nama je kar uspelo,« je z značilnim nasmeškom povedal 22-letni Domžalčan. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije