NBA

Dončić se je že skoraj opravičeval

Košarkarji moštva Dallas Mavericks do nove zmage v ligi NBA. Slovenski as se je izkazal tudi z odločilno trojko iz težkega položaja.
Fotografija: Luka Dončić je imel spet svoj šov. FOTO: Kevin Jairaj/Usa Today Sports
Odpri galerijo
Luka Dončić je imel spet svoj šov. FOTO: Kevin Jairaj/Usa Today Sports

Košarkarji kluba Dallas Mavericks so se z Luko Dončićem na čelu znova igrali z ognjem, preden so pred svojimi navijači vendarle s 103:101 premagali moštvo Los Angeles Clippers. Tako so se Teksašani veselili druge zaporedne (domače) zmage in skupno osme v tej sezoni lige NBA.

V Dallasovi ekipi je znova blestel Dončić, ki je v 40 minutah igre dosegel 35 točk. Zadel je vseh enajst prostih metov, devet od 17 poskusov za dve točki in dva od petih za tri točke. Za nameček je v statistiko vpisal še enajst skokov, pet asistenc in tri ukradene žoge, prav toliko pa jih je tudi izgubil.

Slovenski zvezdnik, ki je imel tokrat dobro podporo tudi v ameriških soigralcih Dorianu Finneyju Smithu (21 točk), Spencerju Dinwiddieju (16) in Christianu Woodu (15), se je tokrat izkazal tudi z odločilno trojko iz težkega položaja pičlih 27 sekund pred koncem tekme.

»Imel sem malce sreče. Žoga me je nekako našla, jaz pa sem – ker sem vedel, da imamo le še dve sekundi za napad – takoj vrgel, upal, da bo žoga poletela skozi obroč, kar se je tudi zgodilo,« je zmagovito potezo opisal Dončić in se na vprašanje enega od novinarjev, zakaj se je po tej zadeti trojki s prstom na ustnicah obrnil tudi proti gledalcem, skorajda opravičil: »Tako sem proslavljal uspešen met. Zagotovo si nisem želel utišati navijačev, pravzaprav zdaj sploh ne vem, zakaj sem to storil.«

Zapravili že 25 točk naskoka

Verjetno se je tako odzval tudi zaradi velikega olajšanja. Potem ko so gostitelji uvodno tretjino dobili s petnajstimi točkami razlike (30:15) in ob koncu druge svojo prednost povišali že na zajetnih 25 točk (54:29), so se na koncu znašli pod velikim pritiskom oslabljenih tekmecev iz Los Angelesa, ki so vnovič igrali brez svojega poškodovanega prvega zvezdnika Kawhija Leonarda.

Ob odsotnosti ameriškega asa sta bila pri gostih najbolje razpoložena njegov rojak Paul George (23) in francoski reprezentant Nicolas Batum (22), ki je zadel vseh sedem poskusov za tri točke! Hrvaški center Ivica Zubac je – mimogrede – v 33 minutah zmogel le tri točke za LA Clippers.

Na krilih Georgea in Batuma so gostje hitro topili zaostanek in se v tretji četrtini Teksašanom približali na vsega dve točki. V zadnjem delu so nato Kalifornijci že prešli tudi v vodstvo, tako da so morali domači košarkarji celo trepetati za zmago. V razburljivi končnici so imeli nato Mavericks kanček več sreče in – Dončića z božjo roko.

Ameriški statistiki so izbrskali, da je bila to že 25. tekma, na kateri je Luka zbral vsaj 35 točk, deset skokov in pet asistenc. Tako je postal šele tretji igralec v zgodovini najmočnejše košarkarske lige na svetu, ki je 25 takšnih nastopov zbral pred svojim 25. rojstnim dnevom. Pred njim je to uspelo zgolj ameriškima šampionoma Oscarju Robertsonu in Kareemu Abdulu-Jabbarju

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije