Dončić ne bi smel ostati brez trofeje

Slovenski as je upravičeno nestrpen, prisilni počitek ga je presekal. Ustavil ga je na poti do prve uvrstitve v končnico in v boju za naslov MVP.
Fotografija: Luka Dončić brez težav opravi tudi z dvema košarkarjema tekmecev. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić brez težav opravi tudi z dvema košarkarjema tekmecev. FOTO: Reuters

»Vsaj do konca aprila ne bo odločitve. In ni nujno, da jo bomo dočakali 1. maja,« je včeraj odvrnil komisar NBA Adam Silver na vprašanje, kdaj bi se lahko najboljši košarkarji na svetu vrnili na igrišča. Na znak za nadaljevanje prvenstva, ki so ga morali prekiniti 11. marca, nestrpno čaka tudi Luka Dončić. Prisilni počitek ga je namreč presekal na poti do prve uvrstitve v končnico, skupaj z dvema poškodbama gležnja bržkone tudi v boju za najboljšega igralca sezone. A lovorik ne bo kar tako zmanjkalo.

Analitiki z zapleteno formulo že vrsto let računajo, kateri košarkarji imajo najbolj celovit statistični učinek na tekmah njihovih moštev. Na lestvici igralcev, ki so v sezoni 2019/20 odigrali vsaj 50 tekem, si Dončić z indeksom 19,3 deli tretje mesto z junakom lanskega Torontovega zmagoslavja Kawhijem Leonardom (zdaj LA Clippers). Pred njima sta le MVP rednega dela prejšnje sezone Giannis Antetokounmpo iz Milwaukeeja (23,9) in LeBron James (LA Lakers, 20), ki je bil že štirikrat najboljši košarkar sezone in trikrat finala. Ljubljančan je igral na 54 tekmah ter bil kar 40-krat najučinkovitejši Dallasov mož in 48-krat prvi podajalec moštva.

Zato pa bi mu lahko pri izboru košarkarja prvenstva narobe hodilo 13 tekem, ki jih je moral izpustiti zaradi poškodb, in še nekaj, ki jih je odigral slabše zaradi načetega gležnja, zapestja in palca na roki. V primerjavi z naštetimi tekmeci bi ga lahko tepla tudi nekoliko slabša uspešnost njegove zasedbe. Dallas je z izkupičkom 40 zmag in 27 porazov sedmi med zahodnimi klubi, Milwaukee (53:12) vodi v vzhodni konferenci, LA Lakers (49:14) v zahodni, v kateri so LA Clippers (44:20) drugi.
 

Lani odličen, letos zelo napredoval


Dvomov o tem, da je Dončić pri pičlih 21 letih eden najbolj raznovrstnih in neustavljivih asov v ligi NBA, ki ga vztrajno primerjajo z njegovim vzornikom Jamesom, vendarle ni. Le leto dni po izboru za najboljšega novinca sezone in tri mesece po prvem nastopu na tekmi All-Star ga Američani uvrščajo med najresnejše kandidate za člana najboljše peterke leta in za košarkarja, ki je najbolj napredoval. Potem ko se je v krstnem prvenstvu izkazal z odličnim povprečjem 21,2 točke, 7,8 skoka in 6 asistencami, je bil v minulih mesecih pred zahtevno nalogo, da bi izboljšal svoje številke.

Uspelo mu je v vrhunskem slogu. Čeprav je doslej na tekmo igral le 1,1 minute več kot lani, se je popravil na 28,7 točke (6. v ligi), 8,5 skoka (19.) in 7,1 asistence (4.). Ob tem s prvovrstno iznajdljivostjo pri akcijah pick'n'roll redno skrbi, da bolje igrajo tudi njegovi soigralci. Dokazal je, kar je že pri madridskem Realu – da je vodja in da lahko pripelje svoje moštvo do zmag –, in da se odlično znajde pri vseh zasnovah košarke. Še posebno v ligi NBA, čeprav tamkajšnji slog igre s prilagojenimi pravili in taktiko po meri neredko sebičnih zvezdnikov morda ni ravno po okusu košarkarskih romantikov in puristov.

Če bodo preprosto odpovedali preostanek rednega dela lige NBA in nemudoma prešli k izločilnim bojem končnice – v celotni ali skrajšani obliki –, bodo nagrade podelili na podlagi dozdajšnjih predstav. In težko bodo našli koga, ki je napredoval do najvišje ravni bolj kot Dončić. Še najbolj so se mu približali Trae Young (Atlanta), Jayson Tatum (Boston) in Brandon Ingram (New Orleans). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije