KOŠARKA

Dončić je že vajen živčnih tekmecev

Dober začetek slovenskih košarkarjev v ligi NBA. Goran Dragić mladosten in poln energije.
Fotografija:
Odpri galerijo

LJUBLJANA  Več kot šest mesecev brez uradne tekme sta Luka Dončić in Goran Dragić čakala na začetek 74. sezone v ligi NBA ter proslavila konec zatišja z zmagama in dobrima predstavama v domačih dvoranah. Dallas je prekosil Washington s 108:100 s 34 Dončićevimi točkami, Miami pa Memphis s 120:101 ob Dragićevih 19 točkah. Najslajši uspeh je dosegel Denver, saj je v gosteh s 108:100 ugnal Portland, ki ga je spomladi izločil v polfinalu zahodne konference, toda Vlatko Čančar ga ni okusil v živo, saj se ni uvrstil v igralni kader.

Oba ljubljanska asa bi lahko še bolj temeljito unovčila svojo kakovost v dvobojih moštev, ki se v prejšnjem prvenstvu niso uvrstila v končnico; v vzhodni konferenci je Miami zasedel 10. mesto in Washington 11., v zahodni pa Memphis 12. in Dallas 14. Dragić je pričakovano začel tekmo na klopi vročice in nato prebil v igri 25 minut, po katerih si je prislužil pohvale trenerja Erica Spoelstre: »Goran je imel v prejšnji sezoni obilo zdravstvenih težav, a tokrat je deloval mladostno in poln energije.«

Dončić je v prvem uradnem nastopu po podelitvi priznanja za najboljšega novinca prejšnje sezone ohranil vlogo vodje Dallasovega moštva, na parketu je prebil 34 minut in le za točko zaostal za svojim strelskim rekordom v ligi NBA, ki ga je dosegel 28. januarja proti poznejšemu prvaku Torontu, izenačil pa že šest dni pozneje proti Clevelandu.

Kar 32 točk je tekmecem nasul že pred koncem tretje četrtine in bil najzaslužnejši za vodstvo z 91:68. Ko je sedel na klop na zasluženi počitek, se je prednost začela topiti, zato se je moral v zadnjih šestih minutah vrniti v igro. Delo je uspešno dokončal (z metom 8:10 za dve točki, 4:9 za tri, 6:8 pri prostih metih, 9 skoki in 3 asistencami) in z domiselnimi potezami paral živce gostujočim košarkarjem.
 

Porzingis že blestel


Najbolj je prišel do živega prvemu zvezdniku Washingtona Bradleyju Bealu, ki ni mogel mirno gledati, kako mladi Slovenec polni obroč njegove zasedbe. V zadnjih minutah je kar sam prevzel skrb zanj in ga umiril, edini točki je Dončić dosegel z dvema prostima metoma tik pred koncem dvoboja, ko Beala ni bilo več na igrišču. Z Ljubljančanom se je namreč zapletel v krajše prerivanje, po katerem sta si oba prislužila tehnično napako, gostujoči as pa nato še izključitev zaradi ugovarjanja sodnikom.

»To je košarka, na igrišču ni prijateljev. Na to sem se navadil že lani po prihodu v ligi NBA, prej pa v Madridu. Bradleyja spoštujem, ker se je odločno postavil zase in za svoje moštvo. Vsi pravijo, da je košarkar finih potez, a tokrat je pokazal, da je odličen tudi v obrambi,« je pojasnil Dončić, Beal pa je dodal: »Za nikakršen pretep ni šlo. Poskusil sem ga le malo vreči iz ritma. Dotlej nam je počel, kar je hotel, zato sem moral ukrepati …«

Košarkarski praznik v Dallasu je dopolnil center domačega moštva Kristaps Porzingis. Latvijec je odigral prvo tekmo dolgih 20 mesecev in 17 dni po tem, ko si je strgal križne vezi v kolenu, ter nemudoma pokazal, da bo ogromna okrepitev za Teksašane. V krstnem nastopu se je izkazal s 23 točkami v 29 minutah igre in odlično sodeloval z Dončićem.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije