Dolgoprogašem lažje kot sprinterjem

Luka Janežič se zaveda, da je atletsko leto v precepu. Če po preložitvi OI ne bo niti EP, bo sezona izgubljena.
Fotografija: Luka Janežič v izolaciji pogreša stadionsko vadbo. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Luka Janežič v izolaciji pogreša stadionsko vadbo. FOTO: Tadej Regent

Kraljica športov je že mesec dni osamljena na svojem gradu. Čaka na princa, da bi jo v stvarno življenje obudil s poljubom, kuga onkraj grajskih zidov, ki se širi, je tudi lepotico modre krvi prisilila v osamo – tako kot njene številne podanike po svetu. Eden od njih je najboljši slovenski atlet Luka Janežič. Tekač na 400 m iz Vodic pri Ljubljani v karantenskem času vadi po prilagojenem programu, po preložitvi olimpijskih iger v Tokiu za eno leto pa si je za nalogo zadal, da čim prej izpolni časovno normo za športni praznik štiriletja.

Ta je 44,90, torej bi moral teči okoli državnega rekorda iz leta 2017 (44,84), za letos predvideno evropsko prvenstvo v Parizu, luč v mestu luči naj bi ugledalo konec avgusta, je norma 46,40. A za slabo voljo med atleti je pred dnevi poskrbela odločitev svetovne atletske zveze, da izidi v obdobju med letošnjim 4. aprilom in 20. novembrom ne bodo šteli za uvrstitev na OI 2021. Doslej dosežene norme pa bodo obveljale.

»Odločitev ni dobra za nobenega. Zakaj bi tudi bila, s tem sezona ni smiselna. Upam, da bo letos vsaj evropsko prvenstvo, da bom pred tem odtekel normo za omenjeno tekmovanje,« Janežič opozarja na trn v odločitvi svetovne atletike. No, veljaki so se za to odločili, ker atleti in atletinje pri svojih treningih v izolaciji nimajo enakih razmer.

»No, glede na položaj je bila odločitev o preložitvi olimpijskih iger v Tokiu pričakovana. Močno pa upam, da evropsko prvenstvo letos bo, le tako bi se dalo rešiti sezono. Če bo odpadlo še to, sezona ne bo smiselna, izgubljena bo,« se zaveda 24-letni Janežič, ki je lani za nastop na svetovnem prvenstvu v Dohi zaradi nedoseženih mednarodnih kriterijev izvedel tik pred zdajci, dobil je povabilo, v Katar pa odletel z dopusta v Italiji.
 

Stadion je drugo


No, zdajšnji trenutek ni lahek tudi zaradi vadbenih razmer, na atletskem stadionu je vse popolnoma druga pesem. »Težko je trenirati, seveda vadba poteka po prilagojenem programu. Ene stvari oddelam doma, druge v naravi. A ne morem opraviti sprintov na razdaljo, vaditi starta, delati na hitrosti, pogrešam tudi vaje za moč v fitnesu. Znajdem se po svoje, a ni lahko. Enkrat na teden se slišim s trenerjem Rokom Predaničem za prilagojeni program treningov, a trenutno nimamo kaj, za vse je enako,« pove. No, morebiti so za nevedneže zdaj v težjem položaju od tekačev na kratke proge dolgoprogaši, ki morajo pač zunaj oddelati svojo kilometrino.

»Dolgoprogaši lažje delajo, mi sprinterji zdaj ne moremo vaditi starta iz blokov, potrebujemo specifično vadbo, tega pa se ne da postoriti, če nisi na stadionu,« navrže eden od vodilnih evropskih tekačev na stadionski krog.

»Če bodo evropsko prvenstvo v Parizu izvedli, srčno upam, da bomo pred njim lahko tekmovali na, denimo, treh, štirih, petih mitingih,« je svojemu mnenju piko na i pribil Janežič. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije