TENIŠKI TURNIR

Saga Novaka Đokovića se nadaljuje: pravnik pojasnjuje, zakaj traja tako dolgo

Bo minister naročil Đokovićevo deportacijo?
Fotografija: Novak Đoković. FOTO: Loren Elliott, Reuters
Odpri galerijo
Novak Đoković. FOTO: Loren Elliott, Reuters

Oči svetovne in športne javnosti so danes usmerjene v avstralskega ministra za priseljenske zadeve Alexa Hawka. Čeprav je bilo napovedano, da bo danes vse jasno, avstralski The Age poroča, da minister niti danes ne bo sprejel določitve. Novice, da Hawke še vedno premleva, ali naj Novaku Đokoviću prekliče vizum, je potrdil predsednik vlade Scott Morrison.

Še ene sramote si ne morejo privoščiti

Avstralski odvetnik Justin Quill je za CNN povedal: »Vlada je že doživela veliko sramoto v ponedeljek, ko je sodišče zavrnilo preklic vizuma. Enostavno si ne morejo privoščiti, da bi se kaj takšnega zgodilo še enkrat.« Meni, da prav zato Hawke zavlačuje s svojo odločitvijo. Deloma zato, ker je na kocki tako veliko, in deloma zato, ker želijo res pripraviti trdna stališča in imeti trden primer. Na vprašanje, ali bi se Đoković lahko še enkrat pritožil, je odgovoril, da bi se lahko. V tem času, ko bi čakal na odločitev na pritožbo, bi lahko ostal v državi, a dodaja, da se ne moreš pritožiti le zato, ker bi se rad pritožil. Đoković bi moral v tem primeru dokazati, da ima njegova pritožba trdne temelje.

Quill ne izključuje možnosti, da bo vlada pustila Đokoviću, da igra na turnirju. To bi se lahko zgodilo, če bi ocenili, da nimajo dovolj močnih razlogov za deportacijo. S pravnega vidika Hawka menda ne zavezuje nobena časovnica: »Toda če bi čakali do začetka turnirja, bi bila to katastrofa za Avstralijo, tako politično kot tudi z z vidika medijske podobe.« Turnir se sicer začne v ponedeljek.

Novak med treningom. FOTO: Loren Elliott, Reuters
Novak med treningom. FOTO: Loren Elliott, Reuters

Če bo igral, se bo pomeril s sorojakom

Medtem ko Novak in njegov goreči navijači čakajo na odločitev, pa so v Melbournu ob veliki zmedi izvedli žreb parov v moški in ženski konkurenci. Prvi nosilec v moški konkurenci je Novak, ki se je znašel v žrebu, čeprav še ni znano, ali bo sploh lahko stopil na igrišče. Žreb je določil, da se bo v prvem krogu pomeril z Miomirjem Kecmanovićem. Če Hawke naroči deportacijo, ima Srbov štab še vedno možnost pritožbe, a ni prav veliko možnosti, da bi odločitev glede pritožbe prišla pravočasno, saj se turnir začne že v ponedeljek. Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer so se organizatorji odločili, da bodo tribune na OP Avstralije le polovično zasedene.

image_alt
Đoković priznal, da se po pozitivnem testu ni samoizoliral

Saga prvega teniškega igralca na svetu, se je začela minulo sredo, ko je z letalom pripotoval v Melbourne, a mu je policija, ker ni cepljen proti covidu 19, preprečila vstop. Uradnikom na meji dokumenti, s katerimi je dokazoval svojo izjemo kot vstop v državo, niso zadostovali, zato so ga poslali v hotel, kjer je čakal na deportacijo. Njegovi odvetniki so se seveda pritožili in sodnik jim je ugodil. A to še ne pomeni, da so Đokovičevi zmagali, danes namreč lahko v okviru svojih pristojnosti Hawke naroči deportacijo.

Novaku ne gre v prid, da se na dokumentih, ki so bili pripravljeni za pridobitev dovoljenja za vstop v Avstralijo, ne ujemajo datumi. Prav tako se je izkazalo, da je pozitiven na koronavirus hodil med ljudmi.

image_alt
Voditelja nista vedela, da oddajajo: brutalno udarila po Đokoviću (VIDEO)

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas