SKOKI

Diskvalificirana Lindvik in Prevc tretjo stopničko odstopila Žabi

Objavljeno 02. december 2019 10.49 | Posodobljeno 02. december 2019 10.49 | Piše: Miha Šimnovec

Anže Lanišek po drugem mestu v Visli na zmagovalnem odru tudi v Ruki. Na vrhu spet Norvežan Daniel Andre Tande, diskvalificirali tudi Semeniča.

Anže Lanišek (desno) je drugič zapovrstjo skočil na zmagovalni oder. V Ruki je v soboto zaostal le za norveškim zmagovalcem Danielom Andrejem Tandejem (na sredini) in Avstrijcem Philippom Aschenwaldom (levo). FOTO: Reuters
Da prve (posamične) stopničke v svetovnem pokalu, ki si jih je pred tednom dni z izvrstnim drugim mestom priskakal v Visli, nikakor niso bile naključne, je Anže Lanišek dokazal že na drugi postaji v Ruki, kjer se je v soboto izkazal še s tretjim mestom. Uvodno tekmo na največji finski napravi (HS-142) je sicer končal kot peti, na najnižjo stopnico odra za najboljše smučarske skakalce na svetu pa je napredoval po diskvalifikacijah reprezentančnega kolega Petra Prevca in Norvežana Mariusa Lindvika, ki sta se sprva veselila tretjega oziroma drugega mesta.
Viroza ustavila Vrhovnika
Najboljši slovenski tekmovalec v nordijski kombinaciji Vid Vrhovnik bo poskušal uvodno prireditev za svetovni pokal v novi sezoni čim hitreje pozabiti. Potem ko si je 20-letni Škalčan pod vodstvom glavnega trenerja Gorana Janusa na prvi tekmi priskakal in pritekel 36. mesto, je na drugi odstopil po skakalnem delu, včeraj pa se zaradi viroze ni podal na start. Vse tri preizkušnje je dobil Norvežan Jarl Magnus Riiber, ki je tako že pri 16 zmagah v svetovnem pokalu.


S tekmeci je znova opravil Norvežan Daniel Andre Tande, ki je slavil drugo zaporedno in skupno sedmo zmago v svetovnem pokalu. S skokoma, dolgima 131 in 142 metrov, je za 9,2 točke preskočil najbližjega zasledovalca, Avstrijca Philippa Aschenwalda (129 m in 143 m), dodatne 0,9 točke je zaostal tretjeuvrščeni Lanišek (136,5 m in 135 m).

Kakor je 23-letni Domžalčan priznal po slovesni razglasitvi, ni pričakoval stopničk. Na petkovem uradnem treningu in v kvalifikacijah mu namreč – tako kot v Visli – (še) ni šlo po načrtih in željah, toda po prespani noči je spet občutno stopnjeval svoje nastope, na tekmi je imel v obeh serijah peto oceno.
 

Kot noč in dan


"Vsekakor sem vesel stopničk, vselej jih bom sprejel z odprtimi rokami. A tokrat bi bil zadovoljen tudi s petim mestom, kajti moja skoka še nista bila prava, v primerjavi s tem, kar sem prikazal v petek, pa je bilo to kot noč in dan," je bil dobre volje Lanišek in dodal, da so bile (vetrovne) razmere sorazmerno mirne, česar na veliki skakalnici Rukatunturi ni ravno vajen. Ob tem je pristavil, da je bilo zaradi številnih diskvalifikacij (ob Lindviku in Petru Prevcu je ta doletela še Anžeta Semeniča ter že v uvodni seriji Norvežana Roberta Johanssona in Johanna Andreja Forfanga) bolj dramatično po tekmi.

"Na žalost so diskvalificirali tudi Petra, ne glede na vse pa smo dokazali, da smo ekipno zelo močni," je še dejal član SSK Mengeš, ki se je v skupni razvrstitvi utrdil na drugem mestu za vodilnim Tandejem. Anžetov podvig sta dopolnila osmouvrščeni Timi Zajc (137,5 m in 127 m), ki je po prvem "polčasu" še vodil, in Domen Prevc (123 m in 135 m), ki je z 21. mesta skočil na končno enajsto. Semenič (131,5 m) bi bil – če bi bil njegov tekmovalni dres v skladu s predpisi – osmi, tako pa se je moral sprijazniti s 30. mestom, dve za najstarejšim od bratov Prevc (139 m). "Vse je enkrat prvič. Tudi diskvalifikacija. Žal mi je, da mi je nepazljivost vzela odličen rezultat. Moj dres na spodnjem delu noge ni spustil skozi dovolj zraka," je obžaloval Peter.
Tandeju se obrestuje trdo delo
Daniel Andre Tande, svetovni prvak v smučarskih poletih iz Oberstdorfa 2018, po novem podvigu seveda ni skrival navdušenja. "Moj prvi skok ni bil popoln, vendar nisem bil prav daleč stran od vrha. Finalni nastop mi je uspel zelo dobro. Po vseh težavah, ki sem jih imel v prejšnji sezoni, je lepo spet stati na najvišji stopnici. Trdo delo, ki sem ga začel februarja, se mi obrestuje. Upam, da bom lahko še nekaj časa skakal na takšni ravni," upa 25-letni Norvežan.


Kakor je pojasnil glavni trener slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj, sta bila pri Prevcu in Semeniču kombinezona premalo prepustna v predelu pod kolenom, kjer se doslej tega običajno ni merilo. "Naj še povem, da ta del dresa popolnoma nič ne vpliva na dolžino skoka, uspešnost in končni rezultat," je še pribil 43-letni Kranjčan.

Zaradi premočnega vetra so bili finski prireditelji včeraj prisiljeni odpovedati drugo tekmo v Ruki. Svetovni pokal se bo konec tedna nadaljeval v Nižjem Tagilu, v petek pa bodo novo sezono odprle tudi najboljše smučarske skakalke, pomerile se bodo v Lillehammerju. 
Povezane vsebine
Deli s prijatelji