MXGP

Dirkač z neverjetnim pragom bolečine

Tekmeci se čudijo, kako hitro se po padcih pobira Tim Gajser. Novopečeni svetovni prvak jutri na finalu sezone na Kitajskem.
Fotografija: Tim Gajser je za konec sezone za SP odpotoval na Kitajsko. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Tim Gajser je za konec sezone za SP odpotoval na Kitajsko. FOTO: Matej Družnik

LJUBLJANA – Tim Gajser bo lahko po jutrišnji dirki v razredu MXGP, finalu sezone v Šanghaju, vendarle predahnil. Tekmovalno ga sicer letos čakata še reprezentančna preizkušnja za pokal narodov in superkros v Las Vegasu, a dolge in naporne sezone za svetovno prvenstvo, v kateri si je priboril naslov, bo konec. Od marčevskega starta je držal visoko raven telesne priprave, za katero je letos skrbel Boštjan Renko.

»Storil sem preveč napak, hvaležen sem, da sem dirko končal v enem kosu,« je prejšnji konec tedna po dirki v Turčiji, kjer je dosegel 4. mesto in šele drugič letos ostal brez stopničk, povedal Gajser. Pot so mu prekrižali padci, a po vsakem se je pobral brez večjih posledic. Tekmeci se čudijo neverjetnim odzivom in regeneraciji njegovega močnega telesa, prepričani so, da bi večina po hudih in številnih padcih, po katerih se slovenski as hitro pobere, že zdavnaj končala sezono.
 

Pomagal mu je tudi judo


»Ko je bil še mlajši, je njegov oče mislil tudi na tovrstne neljube stvari, ki se lahko zgodijo. Med igro ga je učil padati, vpisal ga je tudi na judo, skratka, pripravil ga je na to,« je povedal Gajserjev kondicijski trener Renko in poudaril, da ima trikratni svetovni prvak izjemno visok prag bolečine.

»Vse življenje dela določene vaje, njegovo telo je zelo natrenirano. V mladosti je imel veliko poškodb, iz tega se je precej naučil. Njegov prag bolečine je neverjeten. Bil sem zraven, ko so mu nameščali zlomljeno ključnico. Noro, kaj Tim prenese!« je razkril sogovornik, ki haloškega asa pozna od mladih nog, sodelovati pa sta začela letos. Pravi, da je na treningih vedno pozitiven, tudi takrat, ko je najtežje. »Vse podredi cilju. Pomembno je, da verjame vase in da je psihična priprava na visoki ravni. Kapo dol pred njim,« je zaploskal Gajserju.

Ko sta začela delati, je bilo treba nekoliko vzpostaviti mišično ravnovesje, poudarek je bil še na trebušnih mišicah, stabilizaciji in koordinaciji. Med sezono je Tim izvajal vaje po njegovem programu tudi doma, v svoji telovadnici. Da je bila priprava na najvišji ravni, je dokazal z najhitrejšimi krogi v konkurenci, ki jih je dosegal v finišu številnih dirk.

Uvertura v finale sezone bodo današnje kvalifikacije v Šanghaju, kjer se bodo motokrosisti dokazovali prvič v zgodovini SP. Zadnja 18. dirka sezone (Gajser je bil na stopničkah 16-krat), jih čaka jutri ob 7. in 10. uri. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije