NBA

Dallas bi rad postal še bolj slovenski

Teksašani so se vnovič začeli resno zanimati za Gorana Dragića. Ob spektaklih Luke Dončića na OI ne morejo prikriti navdušenja.
Fotografija: Luka Dončić in Goran Dragić skupaj v Dallasu? To bi bila nova pravljica. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Luka Dončić in Goran Dragić skupaj v Dallasu? To bi bila nova pravljica. FOTO: Blaž Samec

Skupinski del olimpijskega turnirja za košarkarje je prinesel zanimive predstave, še posebno za navijače slovenske reprezentance, po 18 odigranih tekmah pa so ostala neporažena tri moštva z zelo pisanim poreklom. Med njimi je Francija edina, ki je že osvojila kolajno na OI (srebrni v Londonu 1948 in Sydneyju 2000), Avstralija je bila doslej štirikrat četrta (nazadnje v Riu 2016), Slovenija pa je vložila kandidaturo za eno od najboljših novink pod obroči v zgodovini iger.

Z bolečimi praskami so se skozi prve tri nastope v Tokiu prebili tudi 15-kratni olimpijski prvaki iz ZDA in Španci, ki so v zadnjih treh poskusih vselej prišli do kolajne: v Pekingu 2008 in Londonu 2012 do srebrne, v Riu de Janeiru do bronaste. Poraza s Francijo in Slovenijo sta jih preusmerila na medsebojni dvoboj že v četrtfinalu, ki so ga mediji na Pirenejskem polotoku pričakali z zvrhano mero pikrosti. »Slovenija in Luka Dončić sta obsodila Špance na ples z najgršo na zabavi,« so v naslovu zapisali v športnem dnevniku Marca.

Slovenski velezvezdnik je bil brez konkurence prvo ime skupinskih bitk na OI. Čeprav so Španci v nedeljo ščuvali nanj dva ali celo tri može in ga omejili na 12 točk, je bil s povprečjem 28,3 točke ob 54,9-odstotnem izkoristku metov iz igre prepričljivo prvi strelec uvodnega dela turnirja, ob tem drugi skakalec (10,7) za reprezentančnim soborcem Mikom Tobeyjem (13) in tretji podajalec (7) za Čehom Tomašem Satoranskim (8,7) in Špancem Rickyjem Rubiom (7,3).


Prvi napadalni adut Avstralcev Patty Mills je zasedel tretje mesto na lestvici najučinkovitejših (21,7), pri Francozih je izstopal Evan Fournier, ki je s 17,3 točke zasedel deveto mesto tik pred Vlatkom Čančarjem, prvim Američanom Jaysonom Tatumom (oba po 16,7) in Klemnom Prepeličem (16,3). Najbolj slovito ime olimpijskega turnirja Kevin Durant, lastnik zlatih kolajn iz Londona 2012, Ria 2016 in SP 2010, je v prvih treh nastopih deloval zadržano in dosegal 14,3 točke, a vse bolj stopnjeval ritem.
 

Za oživitev zlate naveze


Spektakle čudežnega mladeniča iz Ljubljane z zanimanjem spremljajo tudi v ZDA, še posebno v Teksasu. V časniku The Dallas Morning News so predlagali, da bi se moralo moštvo Dallas Mavericks preoblikovati v slovensko reprezentanco, saj je Dončić v njej imun proti porazom. Hkrati so oživili zamisel, po kateri bi znova združili fantastično branilsko navezo z eurobasketa 2017 in v Dallas pripeljali Gorana Dragića.

V klubu so se sicer sprva ogreli za Kyla Lowryja, organizatorja igre Toronta, ki pa je zdaj veliko bliže Miamiju. In ker v primeru izpeljane kupčije Dragić pri 35 letih starosti in 19,4 milijona dolarjev zajamčene plače ne bi bil optimalna rešitev za Kanadčane pri prenovi in pomladitvi moštva, bi se lahko v igro vključil še Dallas. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije