OSTAJA SELEKTOR

Cretu podal odločitev glede slovenske moške odbojkarske reprezentance

Za našo reprezentanco se bližajo pestri meseci, ki prinašajo številne izzive na kar treh različnih tekmovanjih.
Fotografija: Gheorghe Cretu je slovensko reprezentanco lansko poletje prevzel dobra dva tedna pred začetkom nastopov med svetovno elito in jo po skromnejših predstavah v ligi narodov prerodil. FOTO: Kacper Pempel, Reuters
Odpri galerijo
Gheorghe Cretu je slovensko reprezentanco lansko poletje prevzel dobra dva tedna pred začetkom nastopov med svetovno elito in jo po skromnejših predstavah v ligi narodov prerodil. FOTO: Kacper Pempel, Reuters

Slovensko moško odbojkarsko reprezentanco bo še naprej vodil Gheorghe Cretu, so danes sporočili z Odbojkarske zveze Slovenije. Romunski strokovnjak, ki je leta 2022 postal trener leta po izboru evropske odbojkarske zveze, je izbrano vrsto prevzel na začetku lanskega avgusta in jo popeljal med najboljšo četverico na svetu.

»Resnično sem vesel, da bom lahko nadaljeval delo v slovenski reprezentanci, v projektu, v katerega smo vsi vložili že veliko čustev. Precej slednjih z zadnjega svetovnega prvenstva je še vedno prisotnih. Zagotovo nam bodo ta pomagala na poti do uresničitve sanj in cilja, uvrstitve na olimpijske igre,« se na bližajoče se izzive že ozira 54-letni trener.

Cretu je slovensko reprezentanco lansko poletje prevzel dobra dva tedna pred začetkom nastopov med svetovno elito in jo po skromnejših predstavah v ligi narodov prerodil. Pod njegovim vodstvom je izbrana vrsta v Sloveniji poskrbela za novo odbojkarsko evforijo. S prebojem v polfinale ter končnim četrtim mestom na SP je dosegla največji uspeh slovenske odbojke.

"S selektorjem smo se kar dolgo usklajevali. Naši razgovori so imeli vzpone in padce. Na koncu smo vsi skupaj vendarle zmogli dovolj pozitivne energije in volje, da smo za slovensko reprezentanco našli idealno rešitev. Naše izkušnje s Cretujem so izjemne. Vem, da imajo izjemno pozitivno mnenje o njem tudi reprezentanti in slovenska športna javnost. Tudi zaradi tega smo tako dolgo vztrajali pri pogovorih za njegovo vrnitev na selektorsko mesto. Vesel sem, da smo pogajanja uspešno zaključili," navdušenja po stisku roke ni skrival predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret.

Številni izzivi v kar treh različnih tekmovanjih

Za slovensko reprezentanco se bližajo pestri meseci, ki prinašajo številne izzive na kar treh različnih tekmovanjih. Junija in julija bo v okviru lige narodov nastopala na turnirjih na Japonskem, v Franciji in na Filipinih. Rezultatska uspešnost jo nato lahko popelje še na Poljsko, kjer bo končnica omenjenega tekmovanja, pomembnega za razvrstitev na svetovni lestvici, na kateri Slovenija trenutno zaseda odlično deveto mesto.

Svoje nastope bo slovenska vrsta nadaljevala konec avgusta v Bolgariji. V Varni bo začela nastope na evropskem prvenstvu, s katerega se je pred dvema letoma vrnila z medaljo srebrnega leska.

Dva tedna po koncu tekmovanja elite stare celine se bodo slovenski odbojkarji znova podali na Japonsko in v deželi vzhajajočega sonca prvič v zgodovini poskušali uresničiti olimpijske sanje. Z vsakega od treh kvalifikacijskih turnirjev, preostala bosta v Braziliji in na Kitajskem, bosta na olimpijske igre Pariz 2024 napredovali najboljši dve ekipi, preostalih pet prostih mest pa bodo zapolnile reprezentance glede na svetovno jakostno lestvico po rednem delu lige narodov v letu 2024.

Cretu je že začel prve obiske in pogovore s kandidati za nastop v reprezentanci. V soboto se je mudil v Veroni, kjer je v četrtfinalu italijanskega državnega prvenstva pri delu opazoval Roka Možiča, dan pozneje pa je spremljal še Gregorja Ropreta na tekmi v Milanu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije