LIGA PRVAKOV

Clasico pretresa Katalonijo

Drevi že 179. nogometni derbi Barcelone in Reala. Oboji dobili 72 tekem, v golih je 288:286.
Fotografija:
Odpri galerijo

»Ljudje si želijo le dober nogomet.« Sloviti Zinedine Zidane ne bi mogel biti bolj apolitičen in športen pred nocojšnjim 179. clasicom, dvobojem Barcelone in Real Madrida. A v Kataloniji je v zadnjih letih nogomet najpomembnejše orodje politike in borcev za neodvisnost. Krojila je tudi derbi, ki bi ga morala velika tekmeca odigrati 26. oktobra. Logistiko je krojila politika. Obe moštvi bosta ure pred tekmo preživeli v istem hotelu Princesa Savoi, v katerem bo tudi kosilo klubskih vodstev. Običajno so jedli na Camp Nouu. Na stadion bosta odšli istočasno – dve uri pred tekmo.

Barça in Real sta poravnana na vrhu lestvice (oba po 35 točk, razlika v golih +23:+21), liga prvakov je za njima, forma je v vzponu. Le Realov letošnji najdražji nakup Eden Hazard je poškodovan. Trenerja Ernesto Valverde in Zinedine Zidane sta od prve tekme v sezoni dežurna krivce za vse, kar je bilo slabega, česar, razen všečnosti, skoraj ni. Barcelona je bila prva tudi v skupinskem delu tekmovanja, Real je zaostal le za PSG. »Na začetku sezone ni bilo govora o lovoriki, ampak o tem, kako bomo dobili tri, štiri tekme. Frustracije so bile velike, ker ni bilo zmag,« je potožil Valverde, Zidane je dodal modrost. »Nogomet pozablja, kaj si naredil v preteklosti.«

Barcelona s trojčkom Lionel Messi, Luis Suarez in Antonie Griezmann je močnejša v napadu, Real ima premoč v zvezni vrsti. Zidane bo štiri kandidate (4-4-2) izbral med Luko Modrićem, Tonijem Kroosom, Casimerom, Iscom in Federicom Valverdejem. Ob Karimu Benzemaju naj bi bil v konici napada Gareth Bale. Zidane ni Valižanov navijač, a ve, da ima najbolje plačani Realov posameznik klik za potezo več.
Zakaj bi lahko bila tekma manj spektakularna, kot je v Madridu, kjer Barcelona praviloma zmaguje?

»Real igra doma odprto, na Camp Nou je previdnejši,« je razkril najboljši strelec clasicov. Messi je zabil 18 golov, drugi na lestvici Alfredo Di Stefano 14 in tretji Cristiano Ronaldo devet. Realovo trpljenje v derbijih ponazarja kapetanove travme. Sergio Ramos je igralec z največ izključitvami (5). Prvenstvena bilanca je zelo tesna: 178 tekem, po 72 zmag za obe ekipi, 34 neodločenih izidov, pri razliki v golih je v minimalni prednosti Barcelona z 288:286. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije