PLEZANJE

Znova preplezala konkurenco

Janja Garnbret in Jernej Kruder zmagala v svetovnem pokalu. Oba sta prepričljivo slavila na balvanski preizkušnji v Moskvi.
Fotografija: Janja Garnbret in Jernej Kruder še naprej kraljujeta na balvanih. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Janja Garnbret in Jernej Kruder še naprej kraljujeta na balvanih. FOTO: Blaž Samec

MOSKVA – Slovenski asi športnega plezanja ostajajo najboljši na balvanih. Janja Garnbret in Jernej Kruder sta namreč zmagala na drugi tekmi letošnjega svetovnega pokala v balvanih, uspeh slovenskega tabora pa sta zaokrožila Lučka Rakovec in Anže Peharc, saj sta se v svojem prvem članskem finalu zavihtela na četrto mesto.
Janja Garnbret in Jernej Kruder še naprej kraljujeta na balvanih. FOTO: Blaž Samec
Janja Garnbret in Jernej Kruder še naprej kraljujeta na balvanih. FOTO: Blaž Samec

Garnbretova še naprej briljira v steni, svetovna prvakinja je bila najboljša že v kvalifikacijah, v polfinalu je bila druga, z zmagoslavjem v ruski metropoli pa je nanizala drugo zaporedno prvo stopničko po uvodni preizkušnji sezone v Meiringenu. V Moskvi je sicer branila lansko zmago, tokrat pa je v finalu na pogled preplezala vse štiri balvanske probleme in pometla s konkurenco. »Za menoj je odličen finale, ki po zelo zahtevnem polfinalu ni bil tako zahteven, kot sem pričakovala. To me je malce skrbelo, a sem se v finalu zbrala in uživala. Veselim se že kitajske turneje,« je kar žarela 20-letna Korošica.

V Moskvi je bila druga Francozinja Fanny Gibert, tretja pa Britanka Shauna Coxsey. Šestnajstletna Lučka Rakovec se je s tremi finalnimi vrhovi na pogled in eno cono uvrstila tik pod stopničke. Lani je bila mladinska evropska prvakinja v balvanih, osvojila pa je tudi srebrno odličje na mladinskem SP.
 

Neverjeten dosežek


Skupni zmagovalec lanskega svetovnega pokala v balvanih Jernej Kruder je v Moskvi navdušil z zmago, kot edini v moški konkurenci je dosegel vse štiri finalne vrhove, zadnjega celo edini in na pogled. »To je bil moj dan, že v kvalifikacijah sem se počutil dobro, v polfinalu ne tako, a sem se po njem spočil in prišel v finale super pripravljen. Zelo ponosen sem, da sem preplezal zadnji finalni balvan, ta je bil odločilen. Res sem dal vse od sebe, srečo pa sem imel tudi, da sem plezal prvi,« je navrgel Kruder, ki je slavil drugo zmago v svetovnem pokalu.

Na drugo stopničko je priplezal Čeh Adam Ondra, tretji pa je bil Japonec Jošijuki Ogata. Enaindvajsetletni Tržičan Anže Peharc, leta 2017 bronasti na EP, si je za prvenec v finalu svetovnega pokala z dvema finalnima vrhovoma in tremi conami priplezal četrto mesto.

»To je nov neverjeten dosežek in zagotovo eden največjih slovenskih uspehov na balvanski tekmi. Po Meiringenu je bilo kljub Janjini zmagi malce grenkega priokusa pri fantih, tokrat pa se je vse povrnilo. Navdušeni smo, ne le zaradi obeh zmag, ampak tudi zato, ker so vsi dobro plezali. Res neverjetno,« se je veselil selektor slovenske reprezentance Gorazd Hren

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije