EVROPSKA LIGA

Zmaji lažje dihajo v Evropi, zdaj po zmage še doma

Nogometaši Olimpije prepričljivo s 3:0 premagali finski HJK. Upajo na obračun s Crveno zvezdo v play-offu za evropsko ligo.
Fotografija: Issah Abass je z dvema zadetkoma na evropski sceni pritegnil dodatno zanimanje klubov iz tujine. Foto: Leon Vidic
Odpri galerijo
Issah Abass je z dvema zadetkoma na evropski sceni pritegnil dodatno zanimanje klubov iz tujine. Foto: Leon Vidic

LJUBLJANA – Na zmajevo gnezdo je posijalo evropsko sonce. Nogometaši Olimpije so po klavrnem začetku na domači sceni (dva remija in poraz) in menjavi trenerja Ilije Stolice dosegli lepo zmago v prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za evropsko ligo. V Stožicah je s 3:0 (Issah Abass 38. 59., Rok Kronaveter 50.-11m) padel finski prvak HJK iz Helsinkov, čeprav so severnjaki zaradi prevelike ležernosti Ljubljančanov v uvodnih minutah tekme imeli dve lepi priložnosti za zadetek, a ju ni izkoristil Evans Mensah. Zeleno-beli so potem potrdili, da so kakovostnejša zasedba, že v prvem polčasu bi lahko zadela še Matic Črnic (bravurozna obramba vratarja gostov Maksima Rudakova) in Daniel Avramovski, ki je zadel vratnico.

»Veseli me, da se je tekma tako končala. Veseli me, da smo zmagali, da nismo prejeli gola in da smo igrali dobro. Nismo igrali dobro skozi celotno tekmo, ampak to niti ni mogoče. Čestitam fantom in mislim, da je zmaga zaslužena. Prednost je velika, ampak zadetki menjajo tok tekme. Če hitro prejmeš zadetek, postane napeto. Tako da je daleč od tega, da je vse končano,« je dejal začasni trener Olimpije Aleksandar Linta pred povratno tekmo v gosteh v četrtek, 16. avgusta.


Glavni junak tekme Issah Abass je v zelo pomembni tekmi zabil prva gola v tej sezoni, potem ko je manjkal v 2. krogu kvalifikacij, ker je v 1. krogu kvalifikacij za ligo prvakov proti Qarabagu prejel rdeči karton. »To je bila velika priložnost za vso ekipo, ne samo zame osebno. Ne bi rad razpredal o svojih zadetkih, vsej ekipi čestitam za zmago,« je dejal 19-letni Ganec, ki je na prodaj. Ni skrivnost, da bi radi Ljubljančani zanj iztržili vsaj tri milijone evrov. »V Olimpiji sem zadovoljen, če pa bo prišla zadovoljiva ponudba, bo tudi v redu,« je glede prestopa redkobeseden Abass.

Kapetan zeleno-belih Branko Ilić je bil samokritičen zaradi ležerne igre v obrambi na začetku tekme, verjame pa, da Olimpija v Helsinkih, kjer bodo igrali na umetni travi, ne more zapraviti visoke prednosti. Potem se je obrnil na navijače: »Ko je v drugem polčasu v igro vstopil Gajić, so mu gledalci žvižgali. Mislim, da to ni primerno. Fant je del naše ekipe, v zadnjih tednih sem ga dobro spoznal. Je maksimalni profesionalec, povsem je predan nogometu. Mislim, da si noben igralec, še posebno pri vodstvu s 3:0, ne zasluži takšne dobrodošlice. S tem, ko so žvižgali njemu, so žvižgali tudi meni in vsem soigralcem. Tega ne potrebujemo. Imamo veliko takšnih in drugačnih težav, toda v tem trenutku si za igro zaslužimo pohvalo, da gremo v naslednjo tekmo proti Triglavu v Kranju samozavestni.« V naslednjih evropskih obračunih bo Olimpija pogrešala Matica Črnica, saj je v končnici tekme dobil rdeči karton zaradi prekrška s hrbta. Možni nasprotnik Olimpije v 4. krogu kvalifikacij je beograjska Crvena zvezda, ki je v prvi tekmi doma remizirala s slovaškim Spartakom iz Trnave. »O tem smo se s soigralci že pogovarjali, toda počakajmo, da opravimo svoje do konca. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Toda če bi že izbiral, bi vsekakor rad igral na Marakani,« je dejal Ilić. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije