NOGOMET

Zmaga z Grki nerealna, z Moldavci je obvezna

Naslednji izziv selekcije Matjaža Keka jutri zvečer v Stožicah.
Fotografija: Obrambni igralci (z leve) Miha Blažič, Petar Stojanović, Miha Mevlja, Jure Balkovec in Amedej Vetrih niso prejeli gola.
Odpri galerijo
Obrambni igralci (z leve) Miha Blažič, Petar Stojanović, Miha Mevlja, Jure Balkovec in Amedej Vetrih niso prejeli gola.

Prvo dejanje Slovenije v ligi narodov je navdušilo redke. Izbranci selektorja Matjaža Keka so imeli težave v dvoboju z Grčijo (0:0), navzoči v Ljubljani so pogrešali nogometno vzdušje, podobno je bilo v številnih gospodinjstvih, ki so ostala brez televizijskega prenosa slovensko-grškega dvoboja iz Stožic.

Ta kombinacija neposrečenih dejavnikov je botrovala mešanim ocenam učinka Slovencev v tekmi z Grki, ki vendarle kotirajo višje. Matjaž Kek je pravilno ocenil pripravljenost svojih adutov za spopad z gosti, ki so – v nasprotju s preteklostjo – poskušali igrati prek hitrega kroženja žoge.

Kek je vedel, da bi ga morala za zmago z Grki poljubiti tudi sreča. Vedel je, da mora zagotoviti čim trdnejši obrambni zid pred kapetanom Janom Oblakom, vse je podredil strategiji ne prejeti gola. Tovrstna taktika je pogosto nagrajena z golom v izdihljajih tekem, kar se je (skoraj) zgodilo tudi tokrat, toda Andraž Šporar je bil premalo zbran.


Izidu 0:0 ne smemo gledati v zobe; da gre za manjši podvig Slovencev, je možno pokazati tudi numerično. Začetna enajsterica gostiteljev je bila na trgu resda vredna 97,5 milijona evrov (vir: Transfermarkt), gostujoča le 33 milijonov. Toda, pozor: če vsoti odštejemo vratarja, je rezultat obraten – Grki bi dobili tržno bitko z izidom 28:17 v milijonih evrov!

Jan Oblak je potrdil svojo kakovost, ob Mihi Mevlji, ki je igral kot najbolj izkušeni branilci v Evropi, je bil z naskokom najboljši posameznik v Kekovi enajsterici. Toda vratar in štoper ne zabijata golov … Štirje slovenski napadalci (Šporar, Rep, Vučkić, Bohar) veljajo na trgu 9 milijonov evrov, grški kvartet 14.

Slovenci bodo želeli v nedeljo zvečer na istem stadionu vknjižiti prvo zmago v Uefini ligi narodov 2020/21.
Slovenci bodo želeli v nedeljo zvečer na istem stadionu vknjižiti prvo zmago v Uefini ligi narodov 2020/21.
Morda smo neupravičeno pričakovali več od glavnih topničarjev: Rep in Vučkić sta bila nevidna, Bohar je poniknil po dvajsetih minutah igre in pustil na odprti fronti tudi Jureta Balkovca za njim, Šporar je potrdil svojo moč v dvobojih, toda občasno je neracionalno trošil energijo. Bolj živahno kot v Stožicah je bilo ob isti uri na Četrtkovem večeru domačih pesmi in napevov.
Kek je v nadaljevanju poskušal prekiniti dominacijo gostov z menjavami, toda trije rezervisti so bili skupno vredni 3,75 milijona evrov (največ Miha Zajc, 2,7, ki pa je imel silne težave z obvladovanjem žoge zaradi neigranja v Istanbulu), le dva grška dvakrat več.

To je realnost, od katere ni smiselno bežati, zato bi morali biti Slovenci zadovoljni s točko. V specifičnih koronarazmerah se še bolj izraža velikost kadrovskega bazena. Zaradi različnih razlogov so bili odsotni Josip Iličić, Tim Matavž, Aljaž Struna, Benjamin Verbič in Rene Krhin, najmočneje pa smo pogrešali Kevina Kampla.

Nogomet se resda igra zaradi – golov. Navijači pred TV-zasloni so ostali prikrajšani za prave slovenske napade, toda Grčija je močnejša kot Moldavija, ki prihaja v Stožice v nedeljo zvečer (ob 18.). Lahko torej upravičeno pričakujemo (pre)več? Morda, četudi so Moldavci opozorili nase v tekmi s Kosovom, ko so skoraj prišli do odmevne zmage nad potentno reprezentanco s številnimi mojstri evropskih zelenic.

Gotovo bodo zavele spremembe v začetni enajsterici, to nam je potrdil tudi selektor Kek. Pogled med alternative ponuja več imen: obsedeli so mladi reprezentant Dejan Petrović, devet let starejši Nejc Skubic, kazen je prestal Jasmin Kurtić

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije