Želi dokazati, da Maribor ni gnil

Siniša Markota še eno od znanih trenerskih imen v 1. SRL. V Sloveniji se je že izkazal na klopeh Loke in Ribnice.
Fotografija: Bo Siniša Markota edini tuji trener v slovenski ligi? FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Bo Siniša Markota edini tuji trener v slovenski ligi? FOTO: Blaž Samec

Zmagovalci koronakrize v predčasno končani sezoni lige NLB so rokometaši Maribora. Izognili so se izpadu, za nameček se jim obetajo boljši časi z okrepljeno ekipo in preizkušenim trenerjem Sinišo Markoto, ki se je v 1. SRL izkazal na klopeh Loke in Ribnice.

RK Maribor Branik je bil razočaranje sezone, kljub dobri igralski zasedbi je bil predzadnji, niti trenerska menjava, Marka Šibilo je zamenjal Davor Rokavec, ni prinesla premika. Nekaj je bilo gnilega. Hrvata bo zamenjal rojak Markota, ki se je z Loko v sezoni 2016/17 uvrstil v končnico, še bolj se je izkazal v Ribnici, ki jo je prvič pripeljal na drugo mesto v državi. A jo je moral po sporu s predsednikom Markom Obrstarjem zapustiti, nakar se je preselil v Avstrijo ter s Ferlachom zasedel četrto mesto in bil izbran za najboljšega trenerja lige. Lani je bil selektor hrvaških rokometašev na SP do 19 let. Torej zna delati tako z mladimi kot izkušenimi igralci, prav takšno ekipo pa bodo imeli vijoličasti, ki si želijo v Tabor vrniti zmagovalno mentaliteto.

»Pogrešal sem resen rokomet, pri Ferlachu smo trenirali enkrat na teden, ni ambicij. Predsednik mi je rekel, da potrebuje trenerja z drugačnim značajem. Očitno sem zahteval preveč,« je razlog za slovo pojasnil Dalmatinec, ki ne ve natančno, kaj ga čaka v Mariboru. »V sredo prihajam za tri dni v Slovenijo, prvič bom videl igralce. Trije, štirje pridejo na posojo iz Celja, videl bom, kaj imam in kakšne igralce še potrebujem,« se bo prišel pozanimat v Tabor, kjer sta pogodbo podaljšala Filip Jerenec in kapetan Tadej Sok. Ostaja vratar Mark Ferjan, za Andraža Velkavrha in Nikolo Ranevskega se ne ve, odhaja Julian Jerebie. »Slovenski rokomet potrebuje stabilnega prvoligaša v Mariboru, zato novo službo jemljem kot izziv. Govorili so mi, kaj boš tam, to ni zdravo okolje. Ravno zato sem šel. Po pogovorih z Brankom Bedekovičem (športnim direktorjem, op. p.) imam občutek, da želijo resno zgodbo.«

Liga mnogo derbijev

Prvenstvo se bo nadaljevalo s 14 prvoligaši. Imeli bomo obalni derbi (Izola - Koper) in po dolgem času ljubljanskega (Slovan - Ljubljana). Obeta se več trenerskih derbijev. Markota je le eden od uveljavljenih strokovnjakov, takšna so že celjski Tomaž Ocvirk in velenjski Zoran Jovičić, pa izolski Fredi Radojkovič, koprski Uroš Rapotec, loški Robert Beguš, ormoški Saša Prapotnik itd. V prvo ligo se vrača Bojan Čotar, v trenerski kruh naj bi v Trebnjem zagrizel Uroš Zorman, Branka Tamšeta povezujejo s Slovenj Gradcem, tudi Borisa Deniča utegnejo zasrbeti prsti, potem ko je končal zgodbo pri Arabcih ... »V treh letih, ki sem jih preživel v Sloveniji, je bila liga vedno izenačena. Celje bo še naprej najmočnejše, a Gorenje je zadržalo ekipo in ga bo želelo ogroziti, Ribnica bo močna, tudi Trimo, okrepil se je Koper. Bomo videli, do kam lahko seže Maribor,« si konkretnih ciljev še ni zastavil 51-letni Markota. Nekaj je jasno: v Mariboru se pod njegovim vodstvom nihče ne bo brez prask in bušk sprehodil do točk. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije