NOGOMET

Za okrepitev iz 1. SNL sto tisočakov in drobiž

Na slovenski nogometni sceni še čakamo na bombo v prestopnem roku. Ključno vprašanje: koliko bo Olimpija iztržila za Andresa Vombergarja?
Fotografija: Golgeter Olimpije Andres Vombergar nestrpno čaka na donosen prestop v tujino, danes bo debitiral v dresu slovenske reprezentance. Foto: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Golgeter Olimpije Andres Vombergar nestrpno čaka na donosen prestop v tujino, danes bo debitiral v dresu slovenske reprezentance. Foto: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Na evropski nogometni sceni odmeva prestop Kevina-Princa Boatenga iz italijanskega lahkokategornika Sassuola v Barcelono. Mnogi se celo norčujejo iz vodstva katalonskega velikana in 31-letnega nogometaša, ki ima nemške korenine po mami in ganske po očetu, češ da v jeseni kariere pač ne spada v zvezdniško zasedbo blaugrane niti kot posojeni igralec. Spomnimo, da smo podobne odzive spremljali leta 2013, ko je bivši slovenski reprezentant Valter Birsa iz vrst Genoe prestopil v Milan, zanj odigral 15 tekem in zabil 2 gola ter odšel v Chievo iz Verone, od koder se je to zimo preselil h Cagliariju na Sardinijo.

Goli in asistence, ki ne prepričajo

Seveda so pri omenjenih transferjih znatno višje vsote denarja kot v 1. slovenski ligi, v kateri v zimskem prestopnem roku, ki traja od 1. januarja do 15. februarja, še nismo bili priča zares odmevnemu poslu. Najbolj nestrpno se čaka informacija iz ljubljanske Olimpije v zvezi z nadaljnjo usodo napadalca Andresa Vombergarja, ki ima verjetno največji prodajni potencial na sončni strani Alp, če ne upoštevamo zanimanja za napadalca Maribora Luko Zahovića. Oba, najverjetneje kot partnerja v napadu, se bosta danes predstavila v dresu slovenske reprezentance v Španiji, kjer bo v pripravljalni tekmi nasprotnik selekcija Kitajske do 25 let. Predsednik Olimpije Milan Mandarić je jeseni pričakoval ponudbo za Vombergarja v višini vsaj treh milijonov evrov, v zdajšnjem položaju bi ga lahko zadovoljila za milijon nižja ponudba. Prestop v dunajski Rapid je že odpadel, iz zmajevega gnezda pogledujejo predvsem proti bogatejšim snubcem iz Anglije in Rusije. Po neuradnih podatkih se za Zahovića zanimajo v Izraelu, a vijolični nimajo potrebe, da prodajajo svoje varovance za vsako ceno. Je pa zanimivo, da se v tujino zelo težko za spodobno odškodnino prebijejo najvidnejši igralci v 1. SNL. Vombergar je na vrhu lestvice strelcev (10 golov), ob tem izhaja iz argentinske nogometne šole, Zahović je drugi strelec (9 golov), naslednji adut Maribora Amir Dervišević pa je prvi podajalec lige (11), a mu vseeno ni uspel prestop v madžarski Ferencvaros. Vzhodni sosedi so se odločili za Ukrajinca Igorja Haratina.

Vroča še Rudi in Adam

Tako je bila doslej izpeljana kopica prestopov za od 100.000 do 200.000 evrov in še nekaj drobiža, če govorimo o višini odškodnin ob prestopih v razviti Evropi. V takšnem finančnem okviru sta Aluminij zapustila Francesco Tahiraj (Hajduk, Split) in Erik Gliha (St. Truiden, Belgija), Domžale pa Dario Melnjak (Rizespor, Turčija). Ob zgoraj omenjenih bosta do sredine februarja na tržnici zagotovo vroča tudi 24-letni Rudi Požeg Vancaš (Celje) in mladi, 19-letni up Domžal Adam Gnezda Čerin. Tržna vrednost vsakega od njiju po transfermarktu je sicer 400.000 evrov, a cene narekuje realni trg. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije