OD VIŠINE SE ZVRTI

Za Oblaka bi dali 110 milijonov

Slovenski vratar bo zvezda letošnjega nogometnega prestopnega roka po svetu, napovedujejo tuji mediji.
Fotografija: Leta 2014 se je preselil v Atletico Madrid. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Leta 2014 se je preselil v Atletico Madrid. Foto: Reuters

Minuli mesec so v Škofji Loki praznovali 90 let nogometa. To je okolje, ki je dalo Sloveniji in svetu Jana Oblaka, verjetno v tem hipu najboljšega vratarja na svetu. Angleži že dva tedna napovedujejo, da bo prav 27-letni Oblak zvezda letošnjega prestopnega roka. Časopis Daily Mirror je na spletni strani bralcem ponudil udarno novico, da si ga želijo v londonskem Chelseaju, kjer naj bi zamenjal dve leti mlajšega Španca Kepo Arrizabalago.

»Če se bo Jan odločil za selitev, ga na Otoku spet čaka široka paleta slogov, ki jih gojijo trenerji. A tudi tam bo eden najboljših. Bo pa tudi Janova vloga spet odvisna od glavnega trenerja, ki na koncu postavlja igro in deli vloge,« ocenjuje Branko Zupan, nekdanji reprezentančni vratar. Ocenjuje, da Jan morda sploh ne želi zapustiti Madrida. »Deluje in igra v izjemno uspešnem klubu, je izjemno uspešen. Vse mu uspeva. Menim, da če se zgodi take vrste transfer, bo to bolj poslovna odločitev v prid Atletica, s tem odhodom pa bi se na neki način tudi Jan zahvalil Atleticu za vse.« Po Zupanovem mnenju bo šel Oblak v klub, s katerim bo lahko osvojil ligo prvakov.

Zupan je Oblaka opazil v Sarajevu, ko je igral za selekcijo U15. »Že takrat je kazal obrise, kot jih ima zdaj: imel je svoj stil, svoj osnovni položaj izhoda in dobre reakcije na žogo. Ta njegova priprava pred posredovanjem na žogo je izjemna. Tu je eden najboljših na svetu. Navdušuje, kako mu uspe tako hitra reakcija z rokami in celim telesom,« se Zupan ozre v preteklost. »Z njim sem govoril o tej njegovi predpripravi. Rekel je, da to čuti v sebi, kako reagirati. To je tisto, kar mu je bilo dano, to je njegov bogati talent,« nadaljuje.



»Sprva v tujini ni branil veliko. Za vratarja pa je ključno, da brani. Potem je le dobil priložnost v Benfici. Menda je celo Janov zastopnik vztrajal, da se mu da priložnost, drugače bi iskali nov klub,« doda.

Od Volka do Simeoneja

Jan je lani v prostorih uredništva španskega časopisa Marca prejel že četrto nagrado zamora, priznanje za vratarja z najmanj prejetimi zadetki v sezoni. Foto: Reuters
Jan je lani v prostorih uredništva španskega časopisa Marca prejel že četrto nagrado zamora, priznanje za vratarja z najmanj prejetimi zadetki v sezoni. Foto: Reuters
Jan je vratarsko pot začel v NK Ločan v Škofji Loki, nadaljeval pa v ljubljanski Olimpiji, kjer je nad njim bdel Robert Volk. Leta 2010 je zapustil Olimpijo in postal član lizbonske Benfice, ki ga je posodila v štiri ekipe, bil je tudi vratar v Benfici B. Njegova prva prava sezona na tujem je bila 2012/2013, ko je za Rio Ave, prvoligaša s severa Portugalske, zbral 28 tekem. Ko se je v naslednji sezoni poškodoval prvi vratar Benfice Brazilec Artur, je Oblak stopil med vratnici, pomagal ekipi do zmage s 3:0 proti Olhaenseju in začel pohod na vratarski Olimp. V tisti sezoni je moštvu pomagal do finala pokala liga Evropa. »Kot sem že omenil: za vratarja je ključno, kdo dela z njim, kakšno filozofijo premore glavni trener. Po eni strani je imel Jan očitno ob sebi dovolj dobre trenerje, ki so mu dali te osnove.

Kot se spomnim, se je npr. Samir Handanović tako ujel s trenerjem vratarjev v Udineseju, da je potem ta trener šel z njim tudi v Inter,« navrže Zupan.

»Že zdaj brani v klubu, Atleticu, ki je vrh evropskega klubskega nogometa. Morda to res ni Real ali Barcelona, a je klub, kjer ima vratar vedno dovolj dela, kar je izvrstno za Jana. Španska liga je zelo zahtevna, še zlasti za vratarja, saj brani proti ekipam z zelo kakovostnimi igralci, ki so sposobni vseh možnih udarcev. Janu je v Španiji uspelo! V tem hipu zelo dobro pozna konkurenco, tekmece ... Imel je velik plus, ker je tudi njegov trener Diego Simeone toliko posvetil fazi branjenja s celotnim moštvom, ki je z Oblakom izjemno dobro uigrano,« sklene Zupan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije