ODBOJKA

Za ligo narodov si ne želi novih šokov

Slovenski odbojkarji so si priigrali mesto med svetovno elito. Naslednji izpit bodo olimpijske kvalifikacije na Poljskem.
Fotografija: Slovenski odbojkarji so si naposled priigrali ligo narodov, ki so si jo po športni in moralni plati zaslužili že pred dvema letoma. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Slovenski odbojkarji so si naposled priigrali ligo narodov, ki so si jo po športni in moralni plati zaslužili že pred dvema letoma. FOTO: Roman Šipić

LJUBLJANA – Ne gre sicer za Organizacijo združenih narodov, katere Slovenija ne bi bila članica, a v ligi narodov pač še ni bila. Po nedelji pa je! Slovenska odbojkarska reprezentanca je namreč na pokalu izzivalcev, kvalifikacijah za ligo narodov, po zmagah nad Čilom s 3:0, Turčijo (3:1), v polfinalu s 3:1 proti Belorusiji, v zaključnem finalnem dejanju porazila še pomlajeno vrsto Kube s 3:0 (24, 21, 21) in bo naposled po tistem, ko ji je mednarodna zveza negirala nastop med elito, članica smetane globalne odbojke.

»Ta ekipa je sposobna velikih dosežkov. Težava je v tem, da smo do turnirja veliko vadili in odigrali le malo tekem, tudi v finalu pa smo dokazali, da imamo veliko srce, odlično tehniko in v primerjavi s Kubanci vendarle tudi več kakovosti, še posebno v bloku,« je s strokovnega stališča ugotavljal selektor Alberto Giuliani.

Kapetan Tine Urnaut je bil kot velika večina drugih nenehno na poti doživljanja birokratskih odločitev v škodo slovenske odbojke. »Igra proti Kubi je bila solidna, imamo pa še veliko rezerve v vseh prvinah, tudi v uigranosti. Tokrat je bila obramba na dosti višji ravni kot na preteklih tekmah in je zelo pripomogla h končnemu razpletu. Zagotovo bo treba še veliko delati. Dolgo nismo igrali proti kakšnemu močnemu nasprotniku, to so bili na tem turnirju v tekmi, ki ni odločala o ničemer, Turki. Belorusi so v polfinalu dokazali, da so zelo kakovostna ekipa, zelo so napredovali od takrat, ko smo nazadnje igrali proti njim. V finalu pa nismo hoteli izpustiti priložnosti. Potrebujemo tekme proti močnim tekmecem, ki ne dovoljujejo, da storiš napake ali podarjaš kar koli,« je omenil Urnaut, ki ima s soigralci zdaj šest prostih dni brez reprezentančnih obveznosti.
 

Držali skupaj


Za konec je bilo kljub uvrstitvi v ligi narodov zaradi slabih izkušenj prisotno nekaj ironije. »Že tolikokrat smo imeli priložnost igrati med elito, pa so nam jo vzeli. Naposled je elita tu, upam, da si ne bodo izmislili še kakšnih dodatnih kvalifikacij in da naposled nastopimo v tej ligi narodov.« Na namig v šali, da bodo zmanjšali število udeležencev, je že smeje izustil: »Pa ... ne vem, vse je mogoče, morebiti bodo spet preimenovali tekmovanje, pa bomo spet ostali zunaj elite. Kaj vemo. Zaradi tokratnega uspeha smo veseli, odvalil se nam je kamen od srca.«

Klemen Čebulj je po obračunu omenil, da bi se dalo s takšno igro kot v finalu premagati tudi Francoze in Poljake v olimpijskih kvalifikacijah od 9. do 11. avgusta v Gdansku za igre v Tokiu, na Poljskem bo igrala še Tunizija. »Pokazali smo odlično igro, s takšno bi se lahko zoperstavili tudi močnejši reprezentanci. Dolgo smo že skupaj, veliko smo trenirali, vztrajali, garali in ob takšnem delu pride tudi uspeh,« je omenil z 18 točkami proti Kubi najučinkovitejši Slovenec. Gregor Ropret pa je pristavil: »Niti v enem trenutku nismo pomislili, da bi lahko izgubili. Tudi ko smo zaostajali, smo držali skupaj, imeli smo popolnoma drugačno energijo kot na preteklih tekmah. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije