DIRKA PO ŠPANIJI

Za klance vadil tudi v Planici

Na dirki po Španiji bo kolesaril tudi Tadej Pogačar. Komendčan bo najmlajši udeleženec letošnje Vuelte.
Fotografija: Tadeja Pogačarja čakajo trije zahtevni španski tedni. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Tadeja Pogačarja čakajo trije zahtevni španski tedni. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – V Torrevieji se bo v soboto na startu Vuelte zbralo 176 kolesarjev, najmlajši med njimi pa bo Tadej Pogačar. Svoje prve tritedenske dirke se bo veliki up slovenskega kolesarstva lotil star 20 let in 337 dni. Na poti do Madrida, ki se bo končala 15. septembra, nima večjih ciljev, a bo benjamin v karavani vseeno pod drobnogledom kolesarske javnosti.

Ne nazadnje je 2019. učno leto enega najobetavnejših kolesarjev na svetu, ki bi čez par let utegnil krojiti vrh na največjih dirkah. »Nekaj je živčnost, vendar je tako pred domala vsako dirko. Nedvomno bo Vuelta zame nekaj novega, moja najdaljša dirka doslej je bil še med mlajšimi člani lanski Tour de l'Avenir, ki je trajal deset dni. Zdaj bo treba zdržati dvakrat dlje,« je med potjo v Španijo povedal Komendčan, ki je lansko turo prihodnosti končal s svojo najodmevnejšo zmago, preden je postal član ekipe svetovne serije UAE Emirates.

V njenem dresu je, četudi je še rosno mlad in je novinec med profesionalci, slavil že pet zmag. Na dirkah po Algarveju in Kaliforniji je zmagal v po eni etapi in skupnem seštevku. Temu je dodal še naslov državnega prvaka v vožnji na kronometer, čeprav so bili njegovi tekmeci domala vsi naši najbolj prekaljeni profesionalci z izjemo Primoža Rogliča.

»Dirkanje v vročini mi sicer ne ustreza najbolj, zato pa mi ustrezajo strmi španski klanci. Po tekmovalnem premoru sem nastopil le na VN San Sebastiana, kjer nisem imel najboljšega dne, vendar me ne skrbi za pripravljenost. Za mano so intenzivne priprave, katerih glavni del sem opravil v Planici, kjer sem bival tudi v višinski sobi. Ne vem, ali lahko formo primerjam s tisto, ki me je popeljala do zmage v Kaliforniji, vendar bom sodeč po zadnjih treningih na Vuelti startal dobro pripravljen,« je optimističen mladi as, ki bo 21. septembra dopolnil 21 let.
 

Varen in sproščen


Kje se čez nekaj let na tritedenskih dirkah vidi Pogačar? »Sicer vedno rad dirkam na polno, a letos bom zadovoljen že, če se bom česa naučil od izkušenejših kolegov. Za v prihodnje pa je želja boj za najvišja mesta v skupnem seštevku, na Vuelti bi rad videl, kako bom prestal tretji teden, ki je zame še neznanka. Lani sem bil na Avenirju stanoviten od prvega do zadnjega dne, vsi drugi so imeli po najmanj en slabši dan, to mi je prineslo prednost pred tekmeci,« se Pogačar nadeja, da se bo tudi na najvišji pokazala njegova izjemna sposobnost regeneracije.

To premore tudi Roglič, ki tako kot na Giru, ki ga je končal na tretjem mestu, velja za enega od favoritov za zmago. »Primož in njegova ekipa Jumbo-Visma se bosta gotovo borila za vrh, vendar močne konkurence ne bo manjkalo. Nevarni bosta predvsem ekipi Movistar in Education First, pestro bo in težko je napovedati razplet. Verjamem pa, da se je Primož zelo dobro pripravil in bo startal z mislijo na vrhunski rezultat,« je o letošnjem španskem krogu še povedal Pogačar, ki je že pred časom z UAE podaljšal pogodbo do leta 2023: »Dolgoročno podaljšal pogodbe je bilo zame dobra popotnica v tej sezoni. Zaradi tega se počutim bolj varnega in sproščenega, saj vem, da moji delodajalci verjamejo vame.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije