SMUČARSKI SKOKI

Z etapnimi cilji se je vrnila na vrh

Ema Klinec po poškodbi spet zmaguje na skakalnicah. Znašla se je v novem svetu, ki ga mora še spoznati.
Fotografija: Ema Klinec ima spet razloge za zadovoljstvo. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Ema Klinec ima spet razloge za zadovoljstvo. FOTO: Mavric Pivk, Delo

KOPER – Po hujši poškodbi kolena, ki jo je konec lanskega leta utrpela na državnem prvenstvu v Planici, januarskem kirurškem posegu in polletnem okrevanju se je Ema Klinec na skakalnice vrnila na približno enako visoki ravni, na kateri je bila pred padcem. Na prvi tekmi po operaciji je pred mesecem dni na dvodnevni prireditvi za celinski pokal v Stamsu skočila na četrto mesto, že dan pozneje pa se je na tamkajšnji 110-metrski napravi zavihtela na sam vrh. Nove zmage se je 21-letna skakalka iz Poljan nad Škofjo Loko minulo nedeljo veselila tudi na državnem prvenstvu v Kranju.

»Za Stams sem vedela, da se mi morajo za dober rezultat pokriti vse stvari. Na prvi tekmi se mi še niso povsem, pred drugo pa sem ugotovila, kaj je bilo narobe, odpravila napake in nastopila bolje. Všeč mi je, da sem se tako hitro znašla tako dobro, sem pa vseskozi verjela vase. Če ne bi, tudi ne bi mogla doseči teh uvrstitev,« je pojasnila Klinčeva, ki je s strokovnim vodstvom slovenske reprezentance z glavnim trenerjem Zoranom Zupančičem na čelu med okrevanjem skovala natančno določene načrte za vrnitev med elito. »Imeli smo več etapnih ciljev; najprej smo dorekli, kdaj se bom priključila ekipi, treba je bilo izenačiti mišice, določili smo, kdaj se bom spet spustila po zaletišču, se udeležila prve preizkušnje in dosegla določen rezultat, kar mi je tudi uspelo. Zdaj me naprej ženeta zima in tekmovanje za svetovni pokal,« je razložila članica SSK Žiri, ki se lahko pohvali s sedmimi stopničkami v svetovnem pokalu.

Vpisana na filozofsko fakulteto

Na vprašanje, kaj si obeta od nove sezone, ki se bo s prvima tekmama za svetovni pokal začela 7. in 8. decembra v Lillehammerju, je odvrnila, da bo postopoma stopnjevala svoje dosedanje cilje. »Videla sem, da lahko dosežem marsikaj, verjamem, da sem se spet sposobna kosati z najboljšimi, se pa morajo seveda vsi dejavniki sestaviti v mozaik, teh pa je zelo zelo veliko,« je poudarila državna prvakinja. Kar zadeva koleno, je pri takšni poškodbi – kakor je razkrila – vselej tako, da te vedno na kaj opozarja. »Za zdaj je super. Že nekaj časa vadim po celotnem programu in lahko opravljam vse vaje. Je pa seveda težko pričakovati, da bo koleno še kdaj popolnoma takšno, kot je bilo pred poškodbo. Zdaj je pomembno predvsem, da mu zaupam,« je dodala Ema, ki je spomladi opravila gimnazijsko maturo. »Da med okrevanjem nisem toliko razmišljala o tem, kdaj se bom vrnila na skakalnico, sem se zamotila s šolskimi obveznostmi. Naravnana sem tako, da vseskozi potrebujem nekaj, kar me žene naprej. Vpisala sem se na filozofsko fakulteto – smer anglistika. To je nov svet, ki ga moram najprej še spoznati, se pozanimati, kako stojijo stvari, nato pa najti pot, kako opraviti vse obveznosti,« je zaupala Klinčeva in pribila, da je šport zdaj pri njej na prvem mestu, zato bo vse podredila temu, da bi bila čim bolj uspešna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije