DIRKA PO SLOVENIJI

Vse oči uprte v bivšega skakalca

Objavljeno 13. junij 2018 07.21 | Posodobljeno 13. junij 2018 07.21 | Piše: M. Š.
V Prekmurju danes uvodna etapa 25. kolesarske dirke po Sloveniji. Lovoriko brani Poljak Rafal Majka, domači adut Primož Roglič.
Primož Roglič je v najožjem krogu favoritov na 25. dirki po Sloveniji. FOTO: AFP
LJUBLJANA – Z uvodno ravninsko etapo v Prekmurju, s startom v Lendavi (ob 13.25) in ciljem v Murski Soboti (predvidoma po 17. uri, skupaj 159 km), se bo danes začela 25. kolesarska dirka po Sloveniji. V središču pozornosti bo nekdanji smučarski skakalec Primož Roglič, ki bo, sodeč po letošnjih vrhunskih predstavah, med katerimi izstopata aprilski lovoriki na preizkušnjah Po Baskiji in Romandiji, v najožjem krogu favoritov.

image
AFP Primož Roglič je v najožjem krogu favoritov na 25. dirki po Sloveniji. FOTO: AFP

Svetovni podprvak v vožnji na čas, ki vrti pedala za nizozemsko ekipo LottoNL-Jumbo, je na največji kolesarski dirki na sončni strani Alp že okusil slast končne zmage, in sicer leta 2015, ko je z vsemi tekmeci opravil v dresu novomeškega moštva Adria Mobil. To je bilo tudi zadnje domače zmagoslavje na tej preizkušnji, na kateri so naši tekmovalci doslej osvojili enajst lovorik, medtem ko so tuji kolesarji pri številki 13. Lansko slovensko pentljo je najhitreje prekolesaril Poljak Rafal Majka, član nemške ekipe Bora-Hansgrohe, ki je imel v cilju sedem sekund naskoka pred Italijanom Giovannijem Viscontijem (Bahrain-Merida) in sedemnajst pred Avstralcem Jackom Haigom (Orica-Scott). Najvišje uvrščeni Slovenec je bil Tadej Pogačar (Ljubljana Gusto Xaurum), ki je na petem mestu zaostal za 46 sekund.

V soboto kraljevska etapa
Na jutrišnji drugi etapi bodo kolesarili od Maribora do Rogaške Slatine (152,57 km), na tretji bo šla karavana pojutrišnjem od Slovenskih Konjic do Celja (175,7 km), kraljevska etapa pa bo sobotna četrta s startom v Ljubljani, vzponi na Jezersko, Pavličevo sedlo in Volovljek ter ciljem v Kamniku (155,2 km). Skupaj bodo kolesarji na ta dan nabrali 2900 metrov višinskih metrov. Na zadnji etapi se bodo tekmovalci v nedeljo pomerili še v kronometru od Trebnjega do Novega mesta (21,5 km).

Po mnenju poznavalcev bo prav Majka, 28-letnik iz Zegartowic na jugu Poljske, eden od Rogličevih najhujših tekmecev v boju za zeleno majico. Slovenski kolesarji letos lovijo jubilejno 50. etapno zmago. Zadnjo doslej je lani v Ljubljani vpisal Luka Mezgec (Orica-Scott). »Srebrni jubilej slovenske pentlje bomo zaznamovali z najmočnejšo zasedbo doslej, zaradi katere bo to tudi ena najmočnejših etapnih dirk 2. kategorije v Evropi,« je poudaril organizacijski direktor dirke Bogdan Fink in med tujimi asi z zvenečimi imeni, ki bodo od danes do nedelje kolesarili po naših cestah, izpostavil vrhunske sprinterje, kot so Britanec Mark Cavendish (Dimension Data), Avstralec Caleb Ewan (Mitchelton-Scott) in Nemec Marcel Kittel (Katjuša-Alpecin). 
Deli s prijatelji