Vrnitev bundeslige videla več kot polovica Nemcev

Nogometaši v nemškem prvenstvu kot prvi v Evropi nadaljujejo sezono. Nad razpletom 26. kroga so lahko navdušeni tudi pri NZS in Uefi.
Fotografija:
Odpri galerijo

Kakšno sporočilo prinaša tretji konec tedna v maju, mesecu, ki je de facto in de iure pomenil vrnitev vrhunskega športa na televizijske zaslone in v srca navijačev? Če odmislimo dejstvo, da Nemci niso zagnali kolesja prvi, saj so to že prej storili v Južni Koreji, v Belorusiji in Nikaragvi pa sploh niso prekinili državnih prvenstev, je vrnitev bundeslige najlepša novica za dobri dve milijardi zemljanov, ki jih poleg življenjske eksistence in vsakodnevnih izzivov pritegne prav – nogomet.


Pred sobotno »premiero« ob tradicionalni nemški uri 15.30 so številni omenjali eksperiment, ki da bo odgovoril na vprašanje o smiselnosti vztrajanja igranja nogometa, nekateri so šli še dlje in trdili, da bi bilo najbolje vse skupaj kar odpovedati. Tudi rezultati nekaterih anket so namigovali na to, da naj Nemci ne bi podpirali igranja nogometa v času epidemije novega koronavirusa.

Toda 26. krog bundeslige je ponudil realne in z dejstvi podprte odgovore, da ljudi tudi v teh zahtevnih časih še kako pritegne najbolj razširjena igra z žogo, še več, morda še močneje kot v »normalnih časih«, karkoli že bo ta besedna zveza pomenila v prihodnosti.

Nemški eksperiment je zanesljivo uspel, čeprav ob nekaterih nenavadnih dejstvih, ki so bolj značilna za nogometne tekme na igralnih konzolah – ni bilo značilnega pritiska na sodnika, ki ga izvajajo navijači in igralci. Prvih ni bilo, drugi se mu niso smeli približati … Prav tako navijači niso pihali v hrbet domačim ekipam, televizijski gledalci pa niso občutili spektakularnega vzdušja, ki vselej zaznamuje tudi na videz najmanj privlačne tekme nogometne bundeslige.
 

Sky zabeležil šest milijonov gledalcev


Toda številke so vselej zgovorne in le redko lažejo. Pomembna je predvsem televizijska gledanost v času igranja tekem pred praznimi tribunami nemških stadionov. Zgolj sobotne tekme – torej brez daleč najbolj priljubljenega Bayerna, ki je igral sinoči – so prikovale pred televizijske zaslone tudi večino skeptikov: le Sky je zabeležil več kot šest milijonov gledalcev oziroma 60-odstotni delež televizijskih gledalcev!
Niso bili presenečeni zgolj merilci gledanosti posameznih oddaj. Nove občutke so spoznali tudi igralci, trenerji in – policisti. Slednji imajo več dela v lunaparku kot na tovrstnih tekmah. Dejstvo je, da se bo treba srednjeročno navaditi na tak šport, je zatrdil tudi nekdanji nogometaš Bayerna, Anglež Owen Hargreaves.


Čeprav 26. kroga še niso končali – drevi bosta igrala derbi Bremen in Leverkusen –, je že jasno, da so Nemci vnovič prehiteli evropske partnerje. Odločili so se za precedenčni in zgodovinski eksperiment in delno improvizirali, čeprav so določili podroben zdravstveni protokol igranja, ki ničesar ne prepušča naključju.

Pogum, odločnost in jasen načrt klasične evropske lokomotive za dokončanje sezone so lahko zgled tudi za druge, ki razmišljajo podobno. Navijači so namreč spremljali pravi vrhunski nogomet, četudi le prek televizijskih zaslonov. Nad razpletom 26. kroga bundeslige so lahko upravičeno navdušeni tudi na Brdu pri Kranju, kjer domuje NZS, in v Nyonu, kjer je sedež Uefe. Jernej Suhadolnik

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije